'Rotterdam moet sneller duurzaam worden'

Bijna zestig Rotterdamse organisaties en bedrijven hebben een oproep aan de politiek gedaan om de stad sneller duurzamer te maken. Tijdens het ondernemersontbijt donderdagochtend zaten een aantal van hen om de tafel met burgemeester Aboutaleb.

De ondernemers vinden dat de gemeente niet genoeg doet om Rotterdam sneller duurzaam te maken. Hierdoor kunnen de bedrijven vaak zelf ook niet verder ontwikkelen. "Er moeten meer daden dan woorden komen", zegt Marcel Gaijee van AkzoNobel.

Zijn bedrijf streeft ernaar om in 2050 klimaatneutraal te zijn. "De uitdaging is enorm", vertelt Gaijee. "Als je kijkt naar het hele industriële gebied vanaf de Coolsingel tot aan de Maasvlakte en wat daar bij een klimaatneutraal milieu van overblijft, dan is dat heel weinig."

Volgens Gaijee moet de stad Rotterdam nu besluiten nemen over de toekomst van de industrie. "Maar ook bedrijven zelf moeten hierover nadenken. Dit is echt een oproep om hier gezamenlijk mee aan de slag te gaan." 

Ook woningcorporaties lopen tegen problemen aan. Zo wil Woonstad wel huizen bouwen zonder gasaansluiting, maar is dat nog niet mogelijk vanwege het gebrek aan de juiste regelgeving. "De bebouwde omgeving zorgt voor meer dan vijftien tot twintig procent van de uitstoot", zegt Molenaar.

"Vooral in steden, waar je een dichte bevolking hebt, veel verkeer en industrie, is het heel belangrijk dat er sneller meer aan die energietransitie wordt gedaan."

De ondernemers zijn het erover eens dat de gemeente meer daad bij het woord moet voegen. "De plannen zijn er het beleid is er. Nu moeten we gewoon op z'n Rotterdams mouwen opstropen en aan de slag", vindt Molenaar.

De burgemeester waardeert de oproep aan de politiek, maar benadrukte tijdens het ondernemersontbijt dat het belangrijk is om het uiteindelijk samen te doen.