Twee jaar cel voor epileptische bestuurster die Polen doodreed

De vrouw die in mei 2014 twee jonge Polen doodreed bij Hellevoetsluis moet van de rechter twee jaar de cel in. Dat is vier keer meer dan het half jaar gevangenisstraf dat justitie had geëist.

Volgens de rechter wist de vrouw dat zij leed aan epilepsie en had zij niet in de auto moeten stappen. Naast de celstraf raakt Julia H. (52) uit Rockanje ook vijf jaar haar rijbewijs kwijt. Dat is de maximum termijn die de rechter kan opleggen.

De rechter rekende het haar zwaar aan dat ze gelogen had over haar aandoening, toen zij een aanvraag voor het rijbewijs deed. De vrouw had in het verleden een reeks ongelukken veroorzaakt door aanvallen van epilepsie. "De verdachte kende haar beperkingen, maar negeerde die met minachting voor de veiligheid van anderen."

Waarschuwing


Een paar dagen na het dodelijk ongeluk werd de toenmalige douaneambtenaar weer achter het stuur van een auto aangetroffen, terwijl haar rijbewijs was ingenomen. Ook de waarschuwing van haar omgeving niet meer in de auto te stappen negeerde de vrouw stelselmatig.

De bestuurster had in 1992 een trap van een paard tegen haar hoofd gekregen. Sinds die tijd had ze last van epileptische aanvallen.

Bij het ongeluk op 30 mei 2014 kwamen de Polen Sylwia (23) en Grzegorz (29) om het leven. Sylwia was op slag dood. Grzegorz overleed een paar uur later in het ziekenhuis.

De volledige uitspraak is hier te lezen.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Hellevoetsluis
Deel dit artikel: