'Kritisch kijken naar door GroenLinks betaalde peiling'

Hoe serieus moet je een peiling van Maurice de Hond nemen als die betaald is door GroenLinks en de partij ook nog eens als winnaar uit de bus komt? "Het gaat te ver om zo'n peiling direct in de prullenbak te gooien, maar we moeten er wel kritisch naar kijken", zegt Chris Aalberts, onderzoeker politieke communicatie en docent aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Volgens Aalberts hangt de waarde van de peiling ook af van de afspraken die gemaakt zijn tussen GroenLinks en opiniepeiler. "Beide partijen hebben er niets aan als er een slechte peiling wordt uitgevoerd. De Hond wil zijn naam niet te grabbel gooien en uiteindelijk heeft ook GroenLinks er niets aan."

Verder draait het volgens Aalberts vooral om het woord 'framing'; hoe zet je de peiling weg in de media. "Veel nieuwsorganisaties nemen tegenwoordig de berichtgeving over peilingen klakkeloos over. Het gaat er dus ook vooral om wie het begeleidend persbericht heeft geschreven. Is dat Maurice de Hond of is dat GroenLinks?"

Belang


"Je kunt je ook afvragen wat het nut van deze peilingen is", vervolgt Aalberts. "In Rotterdam is het nog wel interessant om te zien wat de gevolgen zijn van de deelname van de PVV in de stad en de gevolgen voor Leefbaar. Maar in andere steden, waar de peiling ook is uitgevoerd, is zo'n vraag totaal niet interessant."

Hij vindt dat er in ons land überhaupt teveel peilingen zijn. "En die peilingen hebben vaak ook de verkeerde focus. Er wordt teveel gekeken naar het landelijke plaatje"

Aalberts vermoedt dat het in de toekomst vaker voor zal komen dat politieke partijen een peiling financieren. "Als partijen er geld voor hebben, zal dat zeker gaan gebeuren. Media hebben er vaak het geld niet voor. En dat is jammer, want ik vind dit geen taak voor politieke partijen."

Voor de peiling van Maurice de Hond werden 800 mensen ondervraagd in Rotterdam. In totaal zitten in het respondentenbestand (mensen die gebeld worden) ongeveer 100.000 Nederlanders,zei Maurice de Hond donderdag in Rijnmond Nu.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: