nieuws

Erasmus MC doet hartoperatie via schouder

hartklep.jpg
hartklep.jpg
ROTTERDAM - Artsen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben bij twee patiënten met succes een lekkende hartklep gerepareerd via een ader in de schouder. De ingreep is een uitkomst voor patiënten die te zwak zijn om een openhartoperatie te ondergaan.
Tot nu toe konden deze mensen niet worden geholpen. Het gaat om patiënten die problemen hebben met de zogenoemde mitralisklep, één van de vier hartkleppen die helpen de doorstroming van het bloed door het hart te regelen. Bij oudere mensen kan het gebeuren dat de klep niet meer goed sluit. Het bloed kan hierdoor terugstromen. De patiënt kan hieraan overlijden.
De artsen brengen met de ingreep een katheter, een dun slangetje, via een ader onder het sleutelbeen naar het hart. Daar wordt met staafjes het ophangsysteem van de hartklep verstevigd, zodat het ding weer beter sluit.
De patiënt hoeft na de ingreep in principe niet in het ziekenhuis te worden opgenomen. De twee geholpen patiënten hebben een veel betere conditie dan voor de ingreep, zegt het ziekenhuis.