nieuws

NVWA: ongedierte in Markthal

In de Rotterdamse Markthal loopt ongedierte rond. Tijdens een controle maandag werden bij negentien kramen sporen van uitwerpselen of aangevreten verpakkingen gevonden. Toch kunnen mensen nog veilig eten in de overdekte voedselhal, zegt de NVWA.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleerde 76 ondernemers die eten en drinken verkopen in de Markthal. Tijdens de inspectie werden bij elkaar 36 overtredingen gesignaleerd.

Problemen


Aanleiding voor de controle was de sluiting van een bedrijf onlangs na muizenoverlast. Ook was er meerdere keren overlast van de knaagdieren geconstateerd.
Volgens Benno Bruggink van de NVWA waren de problemen "best groot". Van de 36 gevallen hadden er negentien direct te maken met ongedierte, zoals muizen en ratten. De andere overtredingen hadden te maken met hygiëne.
"Er zitten heel veel muizen", zegt Bruggink. "Het is niet zo dat het allemaal bedrijven zijn die niet deugen. Maar je hoeft maar één bedrijf te hebben dat zijn zaakjes niet op orde heeft en iedereen heeft er last van."

Waarschuwingen


Bij 23 overtredingen was er reden voor inspecteurs om de eigenaar een waarschuwing te geven. Ondernemers krijgen de tijd om de problemen te herstellen.
Volgens Bruggink kunnen mensen voorlopig veilig eten bestellen in de Markthal. "Pas bij direct gevaar voor de volksgezondheid grijpen we in en sluiten we zaken."
In dertien gevallen was de overtreding ernstiger of ging het om een herhaalde fout. Bij die bedrijven is een zogeheten rapport van bevinding opgesteld. Dat zal op termijn leiden tot een boete of een andere straf.
De NVWA heeft aangegeven te zullen blijven controleren zolang de problemen niet zijn opgelost.