nieuws

Aanhangers herdenken sterfdag Fortuyn

Opstelten_en_Fortuyn.cropresize.tmp.jpg
Opstelten_en_Fortuyn.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Fans van Pim Fortuyn herdenken dat de politicus vandaag precies acht jaar geleden werd vermoord. Ze reizen per bus van het huis van Fortuyn aan het G.W. Burgerplein in Rotterdam naar Begraafplaats Westerveld te Driehuis.
Daarna vervolgt de bus zijn reis naar het Hilversumse Mediapark, waar milieuactivist Volkert van der G. Fortuyn met vijf kogels om het leven bracht. Ook daar wordt kort stilgestaan bij de dood van Fortuyn. De busreis eindigt aan het einde van de middag weer bij het Palazzo di Pietro.

Stille tocht

Daarna volgt nog een stille tocht naar het standbeeld van de vermoorde politicus op de Korte Hoogstraat in Rotterdam en een korte herdenking bij zijn beeld. Bij de stille tocht zijn onder anderen raadslid Dries Mosch van Leefbaar Rotterdam en socioloog Dick Pels, schrijver van het boek In de geest van Pim, aanwezig.
De belangstelling voor het dagprogramma wordt elk jaar minder. Dit jaar stapten bij het plein zes mensen in de bus. Volgens organisator van de herdenking Jennifer Vetter van Stichting Vrienden van Pim Fortuyn stappen onderweg nog mensen op. In totaal rijden naar verwachting ongeveer 25 mensen mee.
Op de stille tocht komen naar verwachting in totaal rond de vijftig mensen af, denkt mede-organisator Rien van den Heerik van Stichting Beeld van Fortuyn. ,,Dan ben ik heel tevreden over vandaag.''

'In 2012 grote herdenking'

Volgens Vetter moet Nederland elk jaar blijven stilstaan bij de dood van Fortuyn, ,,net als mensen ook stilstaan bij 4 en 5 mei.'' Van den Heerik meent dat er de komende twee jaar nog jaarlijks moet worden stilgestaan bij de dood van Fortuyn, met over twee jaar een grootse herdenking. Daarna zou de vermoorde politicus om de paar jaar herdacht moeten worden.
Van der G., die Fortuyn zag als een gevaar voor de samenleving, werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf. Hij komt waarschijnlijk over vier jaar vrij.
foto's: Fortuyn & oud-burgemeester Opstelten, Van der G. en moord Mediapark