nieuws

Rechter: Alcoholverbod blijft

drooglegging1.jpg
drooglegging1.jpg
ROTTERDAM - Het alcoholverbod in Rotterdam is om 14 uur ingegaan. Vanmorgen won de gemeente een door de horeca aangespannen kortgeding daartoe. De horeca noemt de drooglegging van het centrum, IJsselmonde en Feijenoord draconisch.
De gemeente vindt dat het alcoholverbod nodig is om ongeregeldheden te voorkomen tijdens de bekerfinale Feyenoord-Ajax in De Kuip. De advocaat van Rotterdam zegt dat er aanwijzingen zijn voor georganiseerd wangedrag van hooligans.
De gemeente heeft tijdens het kort geding toegezegd dat er uitzonderingen op de drooglegging bespreekbaar zijn. Het gaat dan om alcohol in minibars op hotelkamers en tijdens besloten bijeenkomsten, zoals bruiloften.
In de supermarkten in het gebied waar het alcoholverbod geldt, is al enkele uren geen druppel alcohol meer te krijgen.

Duizenden liters maltbier

Ook de Kuip is alcoholvrij gemaakt. Vanochtend heeft de drankleverancier daar 14-duizend liter maltbier gebracht. Radio Rijnmond was vanmorgen bij het stadion.

Begrip voor kritiek

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft begrip voor mensen die last hebben van de strenge maatregelen.
De maatregelen zijn volgens hem ingegeven door de aanbevelingen in het COT-rapport over de rellen in Hoek van Holland vorig jaar. Uitzonderingen maken de handhaving onmogelijk, zei burgemeester Aboutaleb vanmorgen in een gesprek met presentatoren van Radio Rijnmond.
De Rotterdamse fractie van GroenLinks wil dat de bevoegdheden van burgemeester Aboutaleb worden ingeperkt. Volgens fractievoorzitter Bonte neemt Aboutaleb de laatste tijd teveel vergaande repressieve besluiten zonder democratische legetimatie door de gemeenteraad. Behalve op het alcoholverbod doelt hij op het repressieve politieoptreden tijdens de eerste bekerfinalewedstrijd en de 1 mei demonstratie.