nieuws

Blog: Joey overleeft januari

© Kim van 't Verlaat
Op 8 april staan zes sportievelingen namens het Rijnmond Running Team aan de start van de marathon van Rotterdam. Samen met Rijnmond-nieuwslezer Gerben Solleveld gaan ze de uitdaging aan.
Rijnmond Runner Joey blikt terug op de eerste maand snoeihard trainen. Zijn conclusie: "Ik ben nog steeds fit. Dat is voor mij het belangrijkst."
Ik hoor jullie denken: is dat zo raar dan? Heb je nu bijzondere dingen gedaan? Nee! Dat heb ik helemaal niet. Maar de voorgaande twee jaar heb ik Rotterdam ook gelopen en steeds was dit na lang blessureleed. En iedere keer was de maand januari de bottleneck. Mijn overbelasting liep ik steeds in die maand op door te snel te willen en met een te smalle basis te veel kilometers te maken.

Trainingsschema


Het is fijn om te merken dat mijn trainingsschema zijn vruchten begint af te werpen. Eigenlijk is die al maanden geleden begonnen. Vanaf 1 augustus ben ik al begonnen. Ik heb een schema gemaakt waarin ik alles heel rustig opbouw. Zowel in kilometers per loop als ook qua omvang per week.
In augustus begon ik met twee keer lopen in de week, aangezien ik vanaf april totale rust had genomen om de overbelasting van mijn enkel zo goed mogelijk te laten genezen. Dat twee keer lopen vulde ik aan met twee keer in de week een uur spinnen. Op die dagen pakte ik ook de sportschool zelf nog mee om wat oefeningen te doen voor mijn enkel, benen en bovenlichaam.
Ik besloot zoveel mogelijk bij te gaan houden in dit schema. Zo schreef ik op welke training ik had gedaan, hoeveel kilometer ik liep, mijn pace, mijn gemiddelde hartslag, ik liet mijn vetpercentage opmeten en hield mijn gewicht bij.
Het eerste deel van mijn schema, vanaf augustus, werkte ik toe naar de halve marathon van Spijkenisse (december 2017). Daar moest ik mijn eerste doel bereiken: een persoonlijk record.

Doel bereikt


Eind december was mijn doel bereikt. Ik liep drie minuten van mijn PR af en was dik tevreden over de halve marathon. Vlak daarvoor verbeterde ik ook al mijn PR op de 15km dus dat was al een bevestiging dat ik op de goede weg was. Direct daarna ging mijn schema over richting de marathon.
De lange langzame duurlopen stonden gepland voor de zondagen. Doordeweeks zou ik op dinsdag en donderdag ook nog twee keer gaan lopen. Vanaf half december begon ik te wennen aan het drie keer lopen in de week. De twee doordeweekse lopen waren nog niet heel lang waardoor het goed te behappen was. In februari is het doel om één van die twee dagen wat langer te gaan lopen om dat ook op te gaan bouwen.
Januari was een goede maand voor mij. Ik ben fit gebleven en de kilometers komen uit op 154.

Vooruitblik op februari


Voor mij is 154 kilometer een absoluut record. Het is wel nodig ook, want ondanks dat februari de kortste maand is zal deze maand volgens mijn schema de meeste kilometers gaan tellen, 194 kilometer staan er gepland.
Een ervaren marathonloper zal dat niet veel vinden, maar gezien mijn historie met blessures en de ervaring dat ik mijn twee eerdere marathons liep terwijl ik in de voorbereiding nooit verder liep dan 21 kilometer is dit voor mij op dit moment voldoende.
Ik hou het bij drie keer lopen in de week met mijn langste loop van de voorbereiding op 25 februari. De testloop van de Road 2 Rotterdam over 31,5 kilometer. Onzekerheid over mijn fysiek blijft wel bestaan maar ik blijf het goed monitoren en goed op mijn lichaam letten.
Ik weet wel, als ik februari ook overleef…dan komt het helemaal goed op 8 april en ga ik daar echt knallen.
Ook staat er nu een echte training gepland met het Rijnmond Running Team in februari. Dit is ook iets waar ik erg naar uitkijk. Het is allemaal wel leuk en aardig om alle kilometers in je eentje te maken, maar een gezamenlijke training geeft toch net even andere prikkels. Plus dat het gewoon super gezellig gaat worden met elkaar, want we hebben echt een leuk team.

Stichting Voor Sara


Februari wordt ook een maand waar de plannen voor mijn sponsoring uitgewerkt gaan worden. Er hebben zich inmiddels al meerdere lopers aangemeld die zich ook willen laten sponsoren tijdens de marathon.
Zo krijgen we daar ook al een aardig team voor met lopers die voor Sara de marathon willen gaan lopen. Iets wat kinderen met een zeldzame spierziekte waarschijnlijk nooit kunnen doen gaan wij voor die kinderen doen.
Nu heb ik alleen nog een paar stoute schoenen nodig deze maand om langs vrienden, collega’s en kennissen te gaan om geld in te zamelen. Van mijn werk, Kinderopvang Het Steigertje, krijg ik hier in ieder geval al veel steun in.
Joey kreeg deze week ook een pakketje aangeleverd op zijn werk. Check hier z'n vlog erover. (Blog gaat verder onder filmpje.)

Samen met de kinderen gaan we spaarpotjes knutselen. Deze spaarpotjes mogen de kinderen mee naar huis nemen om in huiselijke kring geld in te zamelen. Via nieuwsbrieven worden de ouders ook nog extra geïnformeerd over de stichting.
Zodoende hopen we ook op het werk zoveel mogelijk geld in te kunnen zamelen om het onderzoek naar de spierziekte mogelijk te maken.
Lees alle verhalen van het Rijnmond Running Team hier en volg ons op weg naar de Coolsingel ook via de speciale Facebookpagina!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl