nieuws

Generatorenbouwer Brush ontslaat bijna alle medewerkers

Generatorenbouwer Brush HMA in Ridderkerk ontslaat ruim driekwart van het personeel. Van de 207 medewerkers hebben er 166 te horen gekregen dat ze hun baan kwijtraken. Ze hebben dit donderdag aan het begin van de middag te horen gekregen.
Het nieuws komt voor de medewerkers als een grote verrassing. "Het ging al een jaar niet goed, maar dit hadden we niet verwacht", zegt een van hen in gesprek met verslaggever Marion Keete.
De medewerkers hebben de rest van de week vrij gekregen om de klap te verwerken. Brush gaat daarna in gesprek met de vakbonden. Marry van der Stel van de FNV verwacht dat de mensen voor het einde van het jaar hun baan kwijt zijn.

'Geen markt voor generatoren'


Volgens de directie van Brush is er niet genoeg markt voor het type generatoren dat zij bouwen. "Alleen al in Ridderkerk nam het aantal verkochte generatoren af van 41 in 2012 naar 18 vorig jaar", aldus Brush in een persverklaring. De verwachting van het bedrijf is dat dit aantal in 2018 nog lager is.
Toch betwisten medewerkers en vakbonden dat dit de oorzaak is. Het moederbedrijf van Brush, investeerder Melrose, is verwikkeld in een verhitte overnamestrijd. Melrose wil de grote concurrent GKN overnemen, het moederbedrijf van Fokker. Een overname waar Melrose 8,5 miljard euro voor zou moeten neertellen.

Eerdere stakingen


In 2014 gingen de medewerkers ook al in staking. Het bedrijf wilde een deel van de productie verhuizen naar een fabriek in het Tsjechische Plzen. Hierdoor zouden 70 medewerkers hun baan verliezen.
De medewerkers gingen in staking en weigerden massaal om Tsjechen op te leiden om hun baan over nemen. Door deze 'zwijgactie' ging de ontslagronde toen niet door. Brush heeft laten weten dat de productie nu alsnog zal worden verplaatst naar Tsjechië.

Werknemers blijven strijdbaar


De medewerkers geven het niet zomaar op. "We hebben hier een paar jaar geleden ook al tegen gestreden. Toen wonnen we en nu proberen we het opnieuw", vertelt een van hen tegen RTV Rijnmond.
"Het wrange is dat zo'n investeringsmaatschappij dat een bedrijf koopt snel geld wil verdienen voor de aandeelhouders", gaat de werknemer verder. "En vervolgens helpen ze dan alles naar de gloria."