Over Sophietje, Katinka en... Sophia!

Wat lijken Katinka, Christientje en Sofietje op elkaar! Meisjes die in de jaren '50 en '60 bezongen werden. En die zich bevinden in verschillende versies in het rjke archief van Vonk.

In welk opzicht lijken ze op elkaar? Dat wisselt, soms lijkt het intro van de ene ode verrassend veel op de andere. Soms is het de melodielijn. Plagiaat en logische akkoordenopbouw liggen soms dicht bij elkaar.

Wipneus en kersenmond


Maar de overeenkomst kan hem ook zitten in hoe een meisje bezongen wordt: een bekoorlijk wipneusje of een rode kersnmond. En als je dat aan elkaar plakt in één liedje blijken er soms gelijkenissen in zowel loflied als melodie.

En soms is het hoe Vonk de overeenkomsten ziet en hoort. Want hoe luister je eigenlijk naar muziek? Hoe vind je een rode draad in talloze oude plaatjes? Vonk zoekt, vindt, vertelt en verwondert zich.

Bumbudibum


En in de zoektocht van deze vrijdag stuit hij ook op een duet uit 1960 van Peter Sellers en Sophia Loren 'Goodness, gracious me' dat zwoel en tuttig tegelijk klinkt. Zeven jaar later maakten de Rotterdamse Greetje Kauffeld en Boyd Bachmann een Duitse versie ervan; 'Mein Herz geht bumbudibum...

Meer over dit onderwerp:
madm Vondst van de Vrijdag
Deel dit artikel: