nieuws

Regio viert bevrijdingsfeest

2010-5mei02.cropresize.2.JPG
2010-5mei02.cropresize.2.JPG
ROTTERDAM - Muziek, bevrijdingsvuren en Zweedse broodjes. Met tal van activiteiten werd woensdag herdacht dat Duitsland zich 65 jaar geleden overgaf. De Tweede Wereldoorlog was daarmee voor Nederland voorbij.
In de Statenzaal van het Hof in Dordrecht kon iedereen gratis naar een vijfentwintig minuten durende film over de bevrijding kijken. De film werd ter ere van 5 mei gemaakt door het Erfgoedcentrum. De beelden zijn afkomstig van familie de Mey en gemonteerd door Ron de Bruin.

Bevrijdingsfestival Zuid-Holland

Het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland vond dit jaar voor het eerst plaats op de Parklaan in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier. Vanaf elf uur ’s ochtends was het terrein open voor feestgangers. Rond drie uur ontstak burgemeester Aboutaleb het Bevrijdingsvuur. Het was het formele hoogtepunt van het feest. In zijn toespraak belichtte Aboutaleb het verschijnsel vrijheid van alle kanten. Ook op andere plekken werden bevrijdingsvuren ontstoken.

Boris van Idols

Het festival liep een beetje uit doordat voormalige Idols-winnaar Boris te laat aankwam met de helikopter om de slotact te verzorgen. Rond kwart voor negen hield zijn show op en moesten de bezoekers huiswaarts keren.

200 musici op ponton

Ook in Dordrecht konden bewoners genieten van muziek. Bij de Kuipershaven in de binnenstad was een groot ponton afgemeerd waar een orkest van zo'n 200 man urenlang klassieke muziek speelde voor een grote groep belangstellenden. Volgens de organisatie was het idee is een beetje 'afgekeken' van de 'prinsengrachtconcerten' in Amsterdam.

Wegwaaiende muziekblaadjes

Toch ging het in Dordrecht woensdagavond niet helemaal soepel. Zo stond er veel wind waardoor muziekblaadjes af en toe wegwaaiden. En omdat de bezoekers niet in de wind wilden staan, keek het gehele publiek tegen de achterkant van het orkest aan.
Bevrijdingsontbijt
In Schiedam begon Bevrijdingsdag met het Groot Schiedams Bevrijdingsontbijt. In de Plantage stond een tafel gedekt vol bevrijdingsbrood dat door lokale bakkers van Zweeds meel was gebakken. Daarna verplaatsten de festiviteiten zich naar elders in de stad. Zo was er onder meer een defilé van dertig historische legervoertuigen.
Foto's: o.a. Patrick Blonk en Sander van der Linden.