nieuws

Duitse oorlogsfoto's geven een bijzonder beeld van het bombardement

Rotterdam bekijken door de ogen van de Duitsers tijdens het bombardement van mei 1940. Het is nu mogelijk. Auteur Gerard Groeneveld verzamelde privékiekjes van soldaten en maakte er een boek van.
'Nach Holland: De meidagen van 1940' laat de Duitse inval in Nederland zien. Het boek bestaat uit privéfoto's en de bijbehorende verhalen. De kiekjes zijn op verschillende plekken in Nederland gemaakt. Je ziet verwoeste huizen, militaire operaties, krijgsgevangenen maar ook soldaten die samen een biertje drinken.

Fotografie


"Duitsland had een enorme fotografiecultuur. Er waren veel mensen met camera's. Het Duitse leger zei tegen de soldaten: 'jullie zijn getuigen van een bijzondere gebeurtenis, neem je camera mee en als de situatie het toe laat, kun je foto's maken", vertelt Groeneveld.
Groeneveld verzamelde bijna duizend foto's. Deze kiekjes waren vooral afkomstig uit privé-albums. Vaak met de passende titel 'Erinnerungen meiner Kriegszeit'.

Rotterdam


Een van de foto's uit onze regio is gemaakt op het Noordereiland van Rotterdam. Het kiekje is geschoten vanuit een appartement op de Maaskade.
"Je ziet op de foto dat het bombardement nog volop aan de gang is. En dat maakt die foto heel erg bijzonder. Normaal zie je altijd foto's van de periode na het bombardement."