Eerste bioscoop? Rotterdam natuurlijk!

Dat Rotterdam een filmstad is bewees het Internationaal Filmfestival Rotterdam weer afgelopen week. Er kwamen bijna 330-duizend liefhebbers naar de Rotterdamse zalen. Wat niet iedereen weet is dat de allereerste vaste bioscoop in Rotterdam stond.

The Royal American Bioscope


Middag aan de Maas sprak in Vergeten Verhalen met Rob Noordhoek van Museum Rotterdam. "Het uitgaansleven speelde zich vooral af rond de Coolsingel en dus kwam daar in 1903 ook de eerste echte bioscoop, The Royal American Bioscope". Frans Goeman was de grote initiatiefnemer en begon met de toonzaal in de voormalige Tivoli-Wintertuin aan de Coolsingel. Tivoli werd al snel de naam van de bios.

Goud geld verdiend


Na de eerste filmvertoning in Berlijn in 1895 ontstonden aanvankelijk reizende bioscopen. Die lieten vooral korte films zien op kermissen en evenementen. "Er werd goud geld verdiend met die korte films. Omdat het een duur proces was en film per meter gekocht moest worden werd de korte film populair. Er werden er een aantal achter elkaar vertoond en kassa", aldus de bevlogen Rob Noordhoek.

Toen reizende bioscopen in 1908 in de ban werden gedaan onstonden meer vaste bisocopen in Nederland en dus ook in Rotterdam. "Je kreeg Parisiènne, Tuschinski en in 1923 zelfs een multicomplex met theater, danszaal en bioscoop in Rotterdam", aldus Noordhoek, "maar toen kwam het bombardement". 

Lutusca in Rotterdam


Op de plek waar nu De Doelen staat in Rotterdam verrees na de oorlog een groot gebouw met de naam Lutusca, waar Lumière, Tuschinski en Scala onderdak vonden. In de decennia hierna schoten bioscopen als paddenstoelen uit de grond in met name de grote steden. Ook Rotterdam kende vele filmtheaters. In de links hieronder enkele interessante stukken om verder te lezen. 
 

De reizende bioscopen

Het Vrije Volk: de eerste vast biocoop in Nederland

De opkomst van de bioscoop in Nederland

Krantenarchief: Rotterdam de eerste

Dag van Toen op facebook: bioscopen in Rotterdam

Museum Rotterdam
 

Meer over dit onderwerp:
madm vergetenverhalen Coolsingel
Deel dit artikel: