nieuws
Kritiek op 'vernederende' politietweets over daklozen
Misselijkmakend en vernederend. Zo noemt GroenLinks in Rotterdam de tweets die de politie plaatst over daklozen in de stad. De partij wil dat onmiddellijk wordt gestopt met dergelijke twitterberichten. Ook andere partijen, zoals de VVD, zijn kritisch.
Foto's van daklozen waren de afgelopen maanden te zien op meerdere twitteraccounts van de Rotterdamse politie. Volgers van de politie krijgen te zien hoe de zwervers worden aangetroffen en daarna worden weggestuurd uit parkeergarages of parken.
'Wekservice, (bekeuring) slapen parkeergarage de Bijenkorf'', konden volgelingen van een Rotterdamse wijkagent eerder deze maand lezen. Een dakloze stond daarbij herkenbaar in beeld, terwijl hij op een slaapzak zat naast een vuilnisbak.
Kwetsbaar
De tweets schoten GroenLinks in het verkeerde keelgat. ''Het gaat hier om de meest kwetsbare mensen in onze samenleving, mensen die helemaal niks meer hebben. Die worden publiekelijk te kakken gezet door de politie'', zegt raadslid Arno Bonte.
Zo blijken de daklozen in de stad er zelf ook over te denken. ''Je wordt gewoon te schande gezet. Het zijn ook mensen. Iedereen heeft een verhaal'', vertelt een man die al drie jaar dakloos is en noodgedwongen in vuilnisbakken zoekt naar eten.
Een andere zwerver is evenmin enthousiast: ''Ik hoop dat die mensen nooit meemaken wat wij meemaken'', vertelt de ex-gedetineerde, die regelmatig wordt weggestuurd door agenten.
Nutteloos
In de gemeenteraad keert ook de VVD zich tegen de praktijk. ''Het dient geen nut en mensen worden ermee geschaad'', zegt Antoinette Laan van de VVD, die er overigens wel voor is dat de politie daklozen aanpakt die de regels overtreden.
Laan zet vraagtekens bij de rechtmatigheid van het Twitterbeleid van de politie. ''Als dit zou mogen, zou iedereen die zonder licht fietst in Rotterdam ook zomaar ineens op social media geplaatst mogen worden. Ik ben benieuwd of dit mag.''
Herkenbaar
De politie benadrukt dat daklozen in principe nooit herkenbaar in beeld worden gebracht. ''Is dat wel het geval, dan passen we dat aan'', zegt een woordvoerster in een schriftelijke reactie. Enkele eerdere tweets zijn inderdaad verwijderd.
Wijkagenten gebruiken sociale media als Twitter om Rotterdammers te laten zien dat ze optreden tegen overlast, aldus de politie. ''De politie verwijst daklozen naar de beschikbare opvang, we kunnen hen echter niet dwingen in een nachtopvang te slapen. Dat gaat agenten ook aan het hart.''