nieuws

Eerst 'met een teringgang' door Rotterdam, nu stil op Blaak

Vijftig jaar geleden bracht deze metro reizigers 'met een teringgang' van het ene naar het andere punt in Rotterdam, maar vanaf woensdagochtend staat hij stil op metrostation Blaak. Het historische voertuig is hiernaartoe gebracht om vrijdag vijftig jaar Rotterdamse metro te vieren
Het is vrijdag 9 februari precies vijftig jaar geleden dat deze eerste Rotterdamse metro zijn eerste meters maakte. Het prinselijke paar Beatrix en Claus reed die dag mee.
Reizigers bij metrostation Blaak kunnen het voertuig tot dinsdag daar bewonderen. Voor vertraging zal de stilstaande metro niet zorgen, want het rijtuig staat stil op één van de drie sporen. Op de andere twee zullen de moderne metro's binnenkomen.

Lange reis


Hemelsbreed hoefde de oude metro niet veel kilometers af te leggen, maar toch duurde de reis meer dan twaalf uur. Van het Rotterdams Trammuseum in Hillegersberg
naar de metroremise aan de ‘s-Gravenweg.
Daar werd de metro weer op het metronetwerk aangesloten en heeft een nieuwer model het voertuig naar Blaak geduwd. Voor dit mogelijk was heeft de RET eerst wat testritten gemaakt.
Bericht gaat verder onder de tweet.

Tentoonstelling in de metro


Speciaal voor het 50-jarig jubileum heeft de RET samen met stichting RoMeO het metrostel omgebouwd naar de originele inrichting. Joachim Kost werkte hier met trots aan. "De hele binnenkant is opgeknapt. De vloeren, de wanden. Alles is eruit gehaald en er weer ingestopt."
Nu de metro op station Blaak staat, wordt de tentoonstelling opgebouwd in het voertuig. De tentoonstelling is vrijdag tot dinsdag te zien op station Blaak, daarna gaat de metro terug naar de tramremise aan de Kootsekade. Daar zal de tentoonstelling te zien blijven.

Vijftig jaar metro op RTV Rijnmond


Vrijdag besteedt Radio Rijnmond de hele dag aandacht aan het bijzondere jubileum van de Rotterdamse metro.
is terug te kijken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl