nieuws

'Liplezer' tegen leuzen bij bekerfinale

14-09-camera.cropresize.tmp.jpg
14-09-camera.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De politie Rotterdam-Rijnmond zet donderdag voor de eerste keer een doventolk in bij de bekerfinale Feyenoord-Ajax in de Kuip. De 'liplezer'kan vaststellen wat er gezegd wordt in spreekkoren.
Dankzij de doventolk kan beter worden opgetreden tegen het scanderen van racistische leuzen, ook op plaatsen waar wel camera's staan maar waar geen geluidsopnamen worden gemaakt.
De politie heeft voor donderdag stevige maatregelen aangekondigd tegen ordeverstoringen. Ook het Openbaar Ministerie en de rechtbank zijn voorbereid op het toepassen van 'supersnelrecht'. Net als bij de eerste finale op 25 april werkt de politie met veel en geavanceerde camera's. Enkele agenten hebben een mobiele telefoon waarop ze direct camerabeelden kunnen bekijken. Tientallen andere agenten dragen een bodycamera op hun uniform, om gericht de raddraaiers eruit te pikken.
Op drie locaties - bij de Kuip, het Stadhuisplein en de Coolsingel - komen speciale camera's die een gebied van 300 bij 500 meter in de gaten houden. Op de opnamen daarvan kan ook achteraf worden ingezoomd. In het openbaar vervoer en op andere plaatsen worden honderden gewone camera's en mobiele camera-units gebruikt.
In door de burgemeester aangewezen veiligheids-risicogebieden zal op onverwachte momenten en plaatsen preventief worden gefouilleerd op verboden wapens of verdovende middelen. Ook kan de politie auto's doorzoeken en cafébezoekers fouilleren.

Alcoholverbod

Het centrum van Rotterdam en een deel van Rotterdam-Zuid worden donderdag drooggelegd (klik hier voor een kaart van het gebied). Tussen twee uur 's middags en middernacht mag in dat gebied geen alcohol worden geschonken of verkocht. Ook in het stadion zelf en in het Maasgebouw wordt niet geschonken of gedronken. Alcohol op straat is al jaren verboden.