nieuws

Acht jaar geeist tegen suicidale verkrachter

10-08-Justitia-1.jpg
10-08-Justitia-1.jpg
ROTTERDAM - Voor de rechtbank in Dordrecht is dinsdag acht jaar celstraf geëist tegen de 27-jarige Zsolt A. De Dordtenaar van Hongaarse afkomst wordt verdacht van een poging tot doodslag en twee verkrachtingen, waarvan hij er één ontkent.
De man ramde op 14 september 2008 met een bestelbus een auto. De inzittenden, een echtpaar uit Strijen, raakten zwaar gewond.
Van het voorval van bijna twee jaar geleden zegt A. zich niets te kunnen herinneren. “Ik had relatieproblemen, dronk veel alcohol en stapte in de auto met het plan om mezelf dood te rijden. Daarna herinner ik me niks. Het is een zwart gat. Toen ik wakker werd in het ziekenhuis hoorde ik wat ik gedaan heb. Het spijt me erg, want ik was niet van plan om iemand anders in de dood mee te nemen”, zei hij vanmorgen voor de Dordtse rechtbank.
Volgens onderzoek reed Zsolt A. 110 à per uur en deed hij voor het ongeluk geen poging om te remmen. Zijn vriendin verklaarde, dat hij haar tijdens de dolle rit gebeld had met de mededeling: “Ik rijd nu per uur en jij hoort nog hoe ik me kapot rijd”. Voor de rechtbank zei hij al vaker zelfmoordneigingen te hebben gehad.
Verkrachtingen
Tijdens de eerste rechtszaak over de aanrijding, op 27 oktober vorig jaar, sprak de rechtbank zijn verbazing uit dat Justitie geen onderzoek naar de geestvermogens van de man had laten doen. De rechtbank gelastte dat toen alsnog te doen. Nog diezelfde avond vergreep hij zich aan een 14-jarig meisje. Het kind kwam van de tennisclub en werd op de Zuidendijk van haar fiets gesleurd.
Onder aan de dijk verkrachtte hij haar en liet sperma achter, dat via DNA-onderzoek als extra bewijs voor zijn daad diende. Na zijn daad vroeg hij het doodsbange kind: “Sorry hoor, ik zal het nooit meer doen. Kunnen we geen vrienden worden?“. Voor de rechtbank legde hij opnieuw een volledige bekentenis af, maar ontkende dat hij op 7 oktober een ander meisje had aangerand.
De Officier van Justitie ziet echter duidelijke overeenkomsten tussen de zedendelicten. Beide werden gepleegd door een man in een wit busje. Beide malen ging het om een alleen fietsend meisje op de Zuidendijk. De advocaat betoogde dat het om een verkrachter uit Utrecht kon gaan, die ook in een wit busje door het land reed. Het aangerande meisje dacht dat aanvankelijk zelf ook.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Psychiater en psycholoog concluderen dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is, omdat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en alcoholmisbruik. Hij zou slecht om kunnen gaan met stress en emoties opkroppen, waardoor hij tot zijn daden kwam. Zelf zei de man het niet te bevatten en hulp te willen. Deskundigen adviseerden daarom TBS met dwangverpleging.
De advocaat vindt een korte celstraf voor de verkrachting genoeg. De aanrijding was volgens hem geen doodslag, maar een ongeval, en vindt een rijontzegging met een taakstraf daarvoor voldoende. De Officier van Justitie ziet TBS ook niet zitten: “in dat geval kan ik maar drie jaar cel opleggen en bovendien is hij al eerder behandeld. Deze verdachte doet een schijngenezing voor en loopt daarna weer buiten”.
Lang strafblad
Op het strafblad van Zsolt A. prijken andere seksuele delicten, zo bleek tijdens de rechtszitting. ”U begon als potloodventer, maar het wordt van kwaad tot erger”, merkte één van de rechters op”. De officier van justitie eiste 8 jaar celstraf.
De rechtbank doet uitspraak op 18 mei.