nieuws

Regio herdenkt de doden

320px-Rotterdam_kunstwerk_monument_voor_alle_gevallenen.cropresize.tmp.jpg
320px-Rotterdam_kunstwerk_monument_voor_alle_gevallenen.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Op veel plaatsen in de regio zijn dinsdag de burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties herdacht.
In Rotterdam was de centrale herdenking bij het Monument voor alle gevallenen 1940-1945 op het Stadhuisplein. Eerder op de dag was een plechtigheid gehouden bij het Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg aan de Boompjeskade. Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak daar en legde een krans.
Later in de middag legde de burgemeester een krans bij het Verzetsmonument aan het Kruisplein/Westersingel. Verder was er 's-avonds de herdenkingsbijeenkomst in de Grote of Sint Laurenskerk met de aansluitende Stille Tocht en de kranslegging bij het monument Joodse Stadsgenoten in de Stadhuistuin.
Uitbreiding monument
In Maassluis is de uitbreiding van het oorlogsmonument Maassluis in het Prinses Julianaplantsoen onthuld. Het monument is uitgebreid met de namen van 156 inwoners van Maassluis, die als gevolg van de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. De slachtoffers zijn militairen en zeelieden en burgers die zijn omgekomen bij bombardementen en in kampen. Het ontwerp van de wijziging is van architect Ron van Leeuwen van Kokon Architectuur & Stedenbouw te Rotterdam.
Nieuwe fakkel
In Zwijndrecht brandt bij de dodenherdenking weer de traditionele fakkel bij het oorlogsmonument. Voor het eerst is daarvoor een nieuwe door kunstenaar Roel Teeuwen ontworpen fakkel gebruikt. De oude fakkel paste niet meer in de uitstraling van het nieuwe plein voor het gemeentehuis.
foto's Patrick Blonk, Peter Konings e.a.