nieuws

Aboutaleb: 'Politie-optreden 1 mei gerechtvaardigd'

2010-1mei.cropresize.tmp.jpg
2010-1mei.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt niet dat de politie te hard heeft opgetreden tijdens de 1 mei-demonstratie die afgelopen zaterdag vroegtijdig werd beëindigd.
Aboutaleb blijft achter de politieagenten staan en vindt niet dat zij onredelijk gehandeld hebben. “De politie geeft altijd eerst een waarschuwing. Als die dan genegeerd wordt en mensen gaan zich zelfs verzetten, dan zullen de agenten toch moeten optreden.”

Stokken

De politie greep zaterdag in bij de actie van het 1 Mei Comité Rotterdam op de Coolsingel toen bleek dat enkele demonstranten vlaggenstokken bij zich hadden. Daarmee overtraden de betogers volgens de politie de afspraken die waren gemaakt over de demonstratie. De stokken zouden kunnen worden gebruikt als wapens.De demonstranten wisten volgens de burgemeester dat zij geen stokken bij mochten hebben. Naar waarschuwingen van de politieagenten zouden zij niet hebben geluisterd.
De burgemeester reageerde op de uitlatingen van politici en het 1 Mei Comité Rotterdam. Het comité vindt dat er zaterdag op de Coolsingel wel te hard is opgetreden door agenten en dat er onnodig veel geweld is gebruikt. Het comité heeft inmiddels een aanklacht tegen de politie ingediend.

SP is geschokt

Leo de Kleijn van de SP is geschokt over het optreden van de politie en wil een discussie in de gemeenteraad over de zero-tolerancehouding van de agenten. “Dit harde optreden komt niet voort uit beheersing en controle, maar eerder uit onmacht en angst. Op deze manier is er straks helemaal niks meer mogelijk in de stad”, aldus de Kleijn.
Politie: 'Niet onnodig hard'
Huib van der Vorst, hoofd van de wijkpolitie Rotterdam district Centrum, zegt dat de politie zich heeft gehouden aan de afspraken die vooraf met de organisatie zijn gemaakt: "Na wat er in 2008 gebeurd is tijdens de 1 mei-demonstratie, wilden we geen stokken meer. De organisator heeft gezegd dat de eigen ordedienst daarvoor zou zorgen. Maar zaterdag bleek daar niets van."

Ook de PvdA gaat er vanuit dat de politie zich gewoon aan de regels heeft gehouden. van de veertien demonstranten die werden gearresteerd worden er nog twee vastgehouden wegens geweldpleging.