Aboutaleb: ik heb veel geleerd van Lubbers' wijze lessen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft geschokt gereageerd op het overlijden van Ruud Lubbers. "Nederland verliest een groot staatsman en de stad een bijzondere, betrokken Rotterdammer."

De Rotterdamse burgemeester heeft veel eer voor Lubbers. "Ruud Lubbers was een aimabel mens en ik heb veel van zijn wijze lessen geleerd."

Aboutaleb sprak Lubbers regelmatig, de laatste keer was zo'n vier maanden geleden: "Dat was anders dan normaal. Het was een heel persoonlijk gesprek over de dood. Hij kwam altijd op eigen kracht naar mij toe, dit keer moest ik hem laten ophalen."

Asielzoekers


De kabinetten van Lubbers stonden bekend als die van harde maatregelen, maar Aboutaleb herinnert zich ook een andere kant: "Het was ook het kabinet dat besloot asielzoekers uit Bosnië uit te nodigen. Drie ambtenaren, waaronder ik, zijn naar het oorlogsgebied gereisd om te regelen dat drieduizend asielzoekers per trein naar Nederland konden reizen."

Toch stond de huidige burgemeester niet altijd aan dezelfde kant als Lubbers: "Ik heb tegen hem gedemonstreerd. Dat was met de kernraketten. We hebben daar een keer een uur over gesproken, hij kan daar boeiend over vertellen. We hebben hartelijk gelachen over het feit dat ik daar heb gestaan met die anderhalf miljoen demonstranten."

Betrokken Rotterdammer


De oud-premier woonde zijn leven lang in Rotterdam. "Hij bleef zich tot het laatst inzetten voor een welvarende en toekomstbestendige stad. Als we grote bezoekers in de stad hadden en ik kon niet de hele dag vrijmaken, kon ik Lubbers vragen om zo iemand op sleeptouw te nemen.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: