UPDATE Herdenkingsdienst Lubbers in Rotterdamse kathedraal

Publiek kan maandag tussen 13:00 en 19:00 uur afscheid nemen van oud-premier Ruud Lubbers, dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst namens de familie. Belangstellenden zijn welkom in de Laurentius- en Elisabethkathedraal in Rotterdam. Ook kan daar het condoleanceregister getekend worden.

De uitvaart van Ruud Lubbers is dinsdag in dezelfde kathedraal aan de Mathenesserlaan. De oud-premier, die van 1982 tot 1994 minister-president was, overleed woensdag op 78-jarige leeftijd. In de hal van het stadhuis van Rotterdam is donderdag een condoleanceregister geopend voor Ruud Lubbers.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb haalde op Radio Rijnmond herinneringen op. Vier maanden geleden sprak hij Lubbers voor het laatst.

"Dat was anders dan normaal. Het was een heel persoonlijk gesprek over de dood. Hij kwam altijd op eigen kracht naar mij toe, dit keer moest ik hem laten ophalen. Het was helaas geen verrassing."

Asielzoekers


De kabinetten van Lubbers stonden bekend als die van harde maatregelen, maar Aboutaleb herinnert zich ook een andere kant.

"Het was ook het kabinet dat besloot asielzoekers uit Bosnië uit te nodigen. Drie ambtenaren, waaronder ik, zijn naar het oorlogsgebied gereisd om te regelen dat drieduizend asielzoekers per trein naar Nederland konden reizen."

Toch stond de PvdA-burgemeester niet altijd aan dezelfde kant als CDA'er Lubbers.

"Ik heb tegen hem gedemonstreerd. Dat was met de kernraketten. We hebben daar een keer een uur over gesproken, hij kan daar boeiend over vertellen. We hebben hartelijk gelachen over het feit dat ik daar heb gestaan met die anderhalf miljoen demonstranten."

Betrokken Rotterdammer


De oud-premier woonde zijn leven lang in Rotterdam. "Hij bleef zich tot het laatst inzetten voor een welvarende en toekomstbestendige stad."

"Als we grote bezoekers in de stad hadden en ik kon niet de hele dag vrijmaken, kon ik Lubbers vragen om zo iemand op sleeptouw te nemen."

"Hij was door mijn voorganger Ivo Opstelten gevraagd om het Rotterdam Climate Initiative te trekken, wat hij met plezier gedaan heeft. Daarvoor is hij stad en land afgereisd", vertelt Aboutaleb.

Straat afgesloten


Lubbers wordt dinsdag begraven, de herdenkingsdienst is die dag om 12.00 uur in de Laurentius- en Elisabethkathedraal aan de Mathenesserlaan in Rotterdam-West. Aansluitend vindt de begrafenis in familiekring plaats. 

Aboutaleb waarschuwt alvast dat de straat daarvoor tijdelijk wordt afgezet.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: