nieuws

Zweeds wittebrood op Bevrijdingsdag

BroodRUW.jpg
BroodRUW.jpg
ROTTERDAM - In Schiedam en Vlaardingen worden op 5 mei zevenduizend Zweedse broodjes uitgedeeld. Het witte brood herinnert aan de voedseltransporten die 65 jaar geleden vlak voor de bevrijding plaatsvonden.
De initiatiefnemer is de Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen. De bakkers Hazenberg en Herwijde maakten broodjes van duizend meel, dat werd geschonken door de Zweedse ambassade. “Het heeft enkele proefsessies geduurd omdat het Zweedse meel behoorlijk snel rijst", aldus bakker Frank Hazenberg. "Uiteindelijk hebben we met de toevoeging van een beetje roggetarwe een goed product kunnen samenstellen. We hebben gekozen voor kleine bolletjes in plaats van broden omdat dat makkelijker uit te delen is aan de mensen.”

Sentimenten

Voor veel oudere mensen roept het Zweedse wittebrood sentimenten op. Dick van den Bergh van de Stichting Nationale Gedenkdag Vlaardingen: “Veel oudere mensen herinneren zich nog het brood dat gebakken werd met het Zweedse meel. Voor de meeste mensen smaakte dat toen, na die vreselijke Oorlogswinter, als een lekker gebakje."