nieuws

Vervuiling in grond bij Plas van Heenvliet

De gemeente Brielle treft maatregelen na de ontdekking van vervuilde grond bij de Plas van Heenvliet, een recreatiegebied in ontwikkeling. Volgens een anonieme bron zijn in de grond gevaarlijke vluchtige stoffen gevonden zoals benzeen, tolueen en oplosmiddelen.
Brielle is onlangs door de milieudienst DCMR gewaarschuwd over de verontreinigde grond, zei een gemeentewoordvoerder dinsdag desgevraagd. Het gaat om grond die thermisch is gereinigd door afvalverwerker ATM in Moerdijk en is geleverd aan aannemer Martens en Van Oord.
De aannemer wilde de grond gebruiken om in de Plas van Heenvliet bij Zwartewaal te storten. De voormalige zandwinning is eigendom van de gemeente en er wordt een groot recreatiegebied van gemaakt.
Volgens de gemeentewoordvoerder is de verontreinigde grond niet in het water terechtgekomen. Het recreatiegebied is nog niet open voor publiek, maar de vervuilde grond zal uit voorzorg worden afgedekt, aldus de gemeente. De gemeenteraad zal dinsdagmiddag nader worden geïnformeerd.
ATM leverde in totaal 275.000 ton (ongeveer 8000 vrachtwagenladingen) thermisch gereinigde grond aan Martens en Van Oord. Eind januari kreeg de aannemer de eerste signalen dat de grond vervuild was. Milieudienst DCMR trok daarom de toestemming voor het gebruik in de Plas van Heenvliet in.
Het is voor de tweede keer dat er problemen zijn met thermisch gereinigde grond van ATM. Vorig jaar raakte het bedrijf in opspraak, omdat er vervuiling was geconstateerd nadat een dijk in Bunschoten-Spakenburg was versterkt met grond van de afvalverwerker.
Volgens ATM heeft de grond de installatie schoon verlaten en is het een raadsel hoe het alsnog vervuild is geraakt. Bij de afvalverwerker in Moerdijk wordt vervuilde grond op een temperatuur van 500 graden Celsius schoongemaakt. Volgens een woordvoerder verdwijnen op zulke hoge temperaturen de zware koolwaterstoffen uit de grond, dan is het überhaupt onwaarschijnlijk dat er nog vluchtige stoffen achter zouden blijven omdat die op een veel lagere temperatuur verbranden.
Dit zou kunnen betekenen dat de vervuiling tijdens het transport of op de tijdelijke opslagplek is ontstaan. Volgens milieudienst DCMR is nog niets uitgesloten en is het wachten op de resultaten van vervolgonderzoek.
Bij Martens en Van Oord wilde tot dusver niemand ingaan op vragen.
Weet u meer over de vervuilde grond bij de Plas van Heenvliet? Mail naar: nieuws@rijnmond.nl