nieuws

Nog 25 jaar steenkool door Rotterdamse haven

Het contract voor de doorvoer van steenkool via de Rotterdamse haven is met 25 jaar verlengd. Dit ondanks dat een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad de steenkolen-overslag snel wil afbouwen. De raad debatteert donderdag over de verlenging van het contract.
Allard Castelein, de CEO van het Havenbedrijf van Rotterdam, zegt in een reactie tegen de NOS dat ze de contractverlenging niet konden tegenhouden. "Het contract wat destijds, 25 jaar geleden, is afgesloten door de gemeente gaf de eenzijdige optie aan het bedrijf om het contract te verlengen."
Het Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO) heeft het huurcontract met het Havenbedrijf voor 25 jaar kunnen verlengen. De gemeente heeft geen vinger in de pap bij het afsluiten van huurcontracten van het Havenbedrijf. Wel kan Rotterdam als grootaandeelhouder van het Havenbedrijf druk uitoefenen op de directie.

Rotterdams Klimaat Initiatief


Chris Roorda van het Rotterdams Klimaat Initiatief is niet te spreken over de contractverlenging. "Als het inderdaad zo is dat dat contract in kannen en kruiken is dan is dat schandalig. De haven moet stoppen de grootste 'kolendealer' van Europa te zijn. Het gebruik van steenkool is destructief voor het klimaat. Door te stoppen met de goedkope doorvoer kunnen we in Rotterdam helpen kolen uit de markt te prijzen", vertelt Roorda.

Gemeenteraad


De
. Een voorstel van GroenLinks om te stoppen met de overslag van kolen werd in november gesteund door een meerderheid van de raad. Volgens de gemeenteraad valt een verlenging van dat contract niet te rijmen met de
.
Uit een peiling van Greenpeace komt naar voren dat een meerderheid van de Rotterdammers wil aan de kolenoverslag in de haven stopt. Een meerderheid van de ruim duizend ondervraagden wil dat dit vóór 2025 gebeurd.

Kolenhaven


Rotterdam is de belangrijkste kolenhaven van Europa. Vorig jaar werd er 28,4 miljoen ton overgeslagen. Dat was ongeveer zes procent van de totale overslag.