nieuws

Kinderen krijgen plan door de kindergemeenteraad van Albrandswaard

32 kinderen van vier scholen waren afgevaardigd om hun plannen te verdedigen
32 kinderen van vier scholen waren afgevaardigd om hun plannen te verdedigen
Hoe krijg je kinderen geïnteresseerd in de lokale politiek? Door ze de kans te geven om zelf ideeën te bedenken en deze te presenteren aan de gemeenteraad, dachten ze in Albrandswaard. Het plan Zuurstof voor planten van de leerlingen van de Don Bosco school uit Rhoon won en krijgt 2500 euro voor de uitvoering.
Het winnende plan draaide om het planten van speciale planten zodat de lucht in de gemeente schoner wordt. Ook de andere drie ideeën hadden te maken met duurzaamheid. De stemronde was volgens Paris dan ook erg spannend geweest.
"Er kon maar één plan de winnaar zijn", zegt Daphne Paris van initiatiefnemer ProDemos. "Maar de andere drie ideeën zijn ook gewoon goed en kunnen zo overgenomen worden."
Paris: "Ik zou zelf willen dat ik vroeger deel had genomen aan zo'n project. Dan waren alle lessen over de maatschappij veel minder abstract geweest. "

Kindergemeenteraad


Vier scholen uit de gemeente mochten ieder acht leerlingen laten plaatsnemen in de kindergemeenteraad. Zij werden een hele middag voorbereid op de vergadering die 's avonds zou plaatsvinden.
"Ze mochten hun uitgewerkte plannen voorleggen aan raadsleden en kregen lessen in debatteren", vertelt Paris. "Het is zo leuk om te zien hoe hard die kinderen werken en hoe goed ze naar elkaar luisteren."

Vier uitgewerkte plannen


"Alle leerlingen van de groepen acht en soms ook een combinatieklas met groep zeven waren al eens op het gemeentehuis geweest", zegt Paris. Op deze eerste dag kregen de leerlingen les over de gemeenteraad en mochten ze een denkbeeldige gemeente bedenken.
"Zo werden ze voorbereid op het bedenken van plannen voor hun echte gemeente, de gemeente waar ze wonen. Iedere school mocht één plan presenteren en duidelijk was wel dat duurzaamheid leeft onder de kinderen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl