nieuws

Rotterdamse scholieren geven les in Papoea

Veertien Rotterdamse scholieren zetten zich in voor hun leeftijdgenoten op Papoea. Ze zamelen niet alleen geld in, maar gaan daar ook twee weken lesgeven op school.
Papoea is de westelijke helft van het eiland Nieuw-Guinea, dat bij Indonesië hoort. Papoea is een nog weinig ontwikkeld, dun bevolkt gebied.
"Op het Wolfert Tweetalig doen leerlingen in het jaar voor hun eindexamen een maatschappelijke stage", vertelt Matthieu Lapré, die op het Wolfert van Borselen College werkt.
"Dat kan in Nederland, maar ook in het buitenland. Ik ken het eiland Papoea, omdat mijn vader daar is geboren. De school die we daar helpen heeft letterlijk niets. Geen water, geen elektriciteit, geen boeken. Docenten geven les uit hun hoofd."
Thyara Leysner en Vera den Hartog waren vorig jaar al op het eiland. "Het is een compleet andere wereld", zegt Thyara. "We gaven er Engelse les en merkten dat we echt vanaf nul moesten beginnen."

Geld inzamelen

De leerlingen zamelen van tevoren geld in. Volgens Lapré halen ze altijd meer op dan het doelbedrag van 12 duizend euro.
"Vorig jaar hebben we een waterton op het terrein gezet, een waterput aangelegd en boeken gekocht. Dit jaar maken we een begin met de aanleg van elektriciteit, zodat we volgend jaar laptops kunnen aanschaffen. Nu moeten leerlingen examen doen op een laptop van de staat, terwijl ze die nooit eerder hebben gebruikt."

Ervaring

Voor Thyara en Vera is het een ervaring die ze voor de rest van hun leven met zich meedragen. "Ik dacht van tevoren dat het geld het belangrijkste zou zijn om deze scholen te helpen", zegt Vera.
"Maar ik merkte dat we de mensen echt hadden geraakt. Het afscheidsfeest dat ze voor ons gaven, de cadeautjes die ze zelf hadden gemaakt. Dat je als vijftienjarige, in maar twee weken tijd, zoveel voor een ander kunt betekenen, dat is een mooie ervaring."
Zaterdag vertrekt de nieuwe groep leerlingen naar het eiland.