nieuws

Tbs'er Kijvelanden blijft bij verhaal: geen reden voor doodsteken medewerker

Tbs-kliniek De Kijvelanden
Tbs-kliniek De Kijvelanden
Een tbs'er die een medewerker doodstak in tbs-kliniek de Kijvelanden in Poortugaal, blijft erbij dat hij dat zonder reden deed. De 45-jarige Michel T. stond vrijdag opnieuw voor de rechter. In mei moest hij voor het eerst voorkomen en toen verklaarde hij hetzelfde.
T. stak in februari vorig jaar een 25-jarige man dood met een schaar. De medewerker werkte nog maar een paar werken in de instelling. T. werd behandeld voor agressieproblemen.

Medicijnen


De verdachte was mogelijk onder invloed van Ritalin. Dat medicijn kocht hij stiekem van medepatiënten en slikte en snoof hij in de weken voor de steekpartij.
De rechtbank in Dordrecht probeerde er vrijdag achter te komen hoeveel pillen T. precies had genomen en wat de effecten konden zijn. Deskundigen zijn het daar niet over eens.
Zo zou bij grote hoeveelheden agressie kunnen ontstaan. Maar andere psychiaters zeggen dat de pillen geen verklaring kunnen zijn voor een geweldsexplosie.

Verlof


T., die de
niet aanwezig was, zat met boeien om in de rechtszaal. Hij zei dat hij geen ruzie of gedoe had met het slachtoffer en hem niet eens kende.
De verdachte had een gewelddadige jeugd en ging daarna zelf het foute pad op met drugshandel en berovingen. In 1998 kreeg hij cel en tbs nadat hij in een gevangenis een werknemer had aangevallen.
T. ging inmiddels al op onbegeleid verlof en zou bijna naar de afdeling resocialisatie gaan.
De zaak is voorlopig aangehouden totdat verder onderzoek is afgerond naar het effect van Ritalin op zijn gedrag.