nieuws

Dordtse wijk heeft ‘levensreddend kastje’

AED.cropresize.tmp.JPG
AED.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - In de woonwijk Middenhoeve in Dordrecht is een zogeheten AED-kastje opgehangen, waarmee hartpatiënten acuut geholpen kunnen worden.  Het bevat een elektronisch apparaat dat de hartproblemen meet en een stroomstoot kan geven.
Vrijwilligers uit de wijk hebben de pincode van het kastje en hebben een korte cursus gevolgd om het apparaat te bedienen. Voor zover bekend gaat het om het eerste ‘levensreddende kastje’ in de regio Rijnmond.
De term AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. De meeste hartproblemen komen voor in huiselijke kring. In sommige openbare gebouwen zijn al AED-kastjes aanwezig, maar die zijn alleen overdag toegankelijk.
In de wijk Middenhoeve zit het kastje tegen de gevel van een woonhuis aan de Lariksstraat. Als een patiënt hartproblemen krijgt, worden de vrijwilligers in de wijk via 112 direct gealarmeerd. Zij zullen in het algemeen eerder bij het slachtoffer zijn dan de ambulance.
Leo den Otter van de Stichting Reanimatie Dordrecht: “Tijd is alles bij een hartstilstand. We spreken in dit verband van 6-minutenzones. Een buurtbewoner kan heel snel ter plaatse zijn en dan alvast hulp bieden”.
De Stichting hoopt dat het eerste AED-kastje navolging krijgt in andere wijken. Bewoner Jan Heuser: “We hebben dit met behulp van subsidie, sponsoring en een inzameling in de wijk voor elkaar gekregen. De bediening van het apparaat is heel eenvoudig: als je het aanzet vertelt een stem wat je stap voor stap moet doen”.
Foto: Bewoner Jan Reuser bij het AED-kastje