Drechtsteden: Chemours en DuPont aansprakelijk voor 'eventuele schade'

De gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht stappen naar de rechter. Zij willen dat Chemours en DuPont aansprakelijk worden gesteld voor de kosten die de steden hebben gemaakt na de uitstoot van PFOA en GenX.

Het gaat om de kosten voor gezondheidsonderzoeken en de schade voor de bodem en het water in de omgeving van het terrein.

Chemours en DuPont gebruikte in de periode tussen 1970 en 2012 de kankerverwekkende stof PFOA bij de productie van teflon, dat wordt gebruikt bij de anti-aanbaklaag van pannen.

Om de verontreiniging van de grond en het water te onderzoeken, hebben de drie gemeenten naar eigen zeggen flink meebetaald aan meerdere onderzoeken.

De gemeenten zeggen ook flinke kosten te hebben gemaakt doordat ambtenaren veel tijd kwijt waren aan overleggen met elkaar en met bewoners. En met gezondheidsonderzoeken is ook veel geld betaald, deze bloedonderzoeken werden gedaan om inwoners gerust te stellen.

Toekomst


De drie gemeenten stappen nu gezamenlijk naar de rechter om te bekijken in hoeverre Chemours/DuPont aansprakelijk zijn voor die kosten. Het gaat ook om kosten die in de toekomst gemaakt zullen worden, omdat nu nog niet duidelijk is welke informatie verder aan het licht komt.

Weigeren te betalen


De gemeente Sliedrecht presenteerde vorige week al de rekening van een grootschalig bloedonderzoek onder Sliedrechters aan Chemours. Maar het bedrijf weigerde de kosten van 80 duizend euro te betalen. De gemeente dreigde toen ook naar de rechter te gaan.

Nu slaan de drie gemeenten de handen in elkaar. Ze hebben de bedrijven ook uitgenodigd om te praten over de vergoeding en ook over de "onacceptabele situatie die is ontstaan".

PFOA en GenX


PFOA werd tussen 1970 en 2012 gebruikt door Dupont, dat later deels werd opgesplitst in Chemours. Sinds enkele jaren is PFOA vervangen door GenX, maar ook daarover is al langere tijd ophef.

De stof zou vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken en kankerverwekkend zijn en komt mogelijk op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: