nieuws

Vorst funest voor waterleidingen en -meters

© Jeroen Jumelet (ANP
Door de strenge vorst zijn op honderden plaatsen in Nederland waterleidingen bevroren. Monteurs van drinkwaterbedrijven hebben het druk met het vervangen van kapotgevroren leidingen en watermeters. Ook Evides draait overuren in de regio Rotterdam.
Het waterbedrijf werd donderdagochtend tot 11:00 uur ongeveer vijfhonderd keer gebeld door mensen die geen water meer hadden. Dat zijn tien tot twaalf keer zoveel telefoontjes als normaal, zegt een woordvoerder.

Isoleren

Volgens haar worden de problemen vooral veroorzaakt door ruimtes die niet goed zijn geïsoleerd. "Vaak bevriezen leidingen doordat het tocht. Mensen moeten gaten en kieren afstoppen."
Evides heeft extra mensen ingezet om alle problemen te verhelpen. Maar mensen kunnen ook veel zelf doen om te voorkomen dat leidingen bevriezen, zegt de woordvoerder.

Tips

"Zet de verwarming in de gang bijvoorbeeld wat hoger", adviseert zij. "Veel mensen verwarmen de woonkamer, maar vergeten de gang waar de leiding binnenkomt."
Een andere tip is de leiding inwikkelen met een sjaal of deken zodat de leiding warmt blijft. "Bubbeltjesplastic werkt daar ook heel goed voor."
Kosten door vorstschade zijn voor de klant. Evides rekent bijvoorbeeld minimaal 231 euro voor een nieuwe watermeter.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl