nieuws

Dertig kinderen schitteren dit weekend in Rotterdamse Schouwburg

Spelen met professionele acteurs, dansers en zangers. Dit weekend komt die droom uit voor dertig kinderen in Rotterdam. Ze staan in een van de voorstellingen van Beauty en het beest van het Rotterdamse gezelschap Maas theater en dans.
De voorstelling is een bewerking van het bekende Disneyverhaal. Elke avond staan steeds tien kinderen samen met acht acteurs en acht zangers op de planken in de Schouwburg. "Ik heb nog geen kind meegemaakt dat het applaus uit de zaal na afloop niet leuk vond", zegt coördinator Sara Giampaolo.

Landelijk


De voorstelling wordt gespeeld met verschillende kindergezelschappen in theaters in het hele land. In sommige steden wordt het stuk meerdere avonden gespeeld. In Rotterdam is dat vrijdag, zaterdag en zondag. Elke avond is er een andere cast.
De 14-jarige Ayleen Nieuwenhuizen heeft er in ieder geval zin in: "Sowieso dat ik de kans heb gekregen om hier een jaar aan mee te werken, vind ik best wel gaaf". Ayleen speelt een 'rooskind' dat blaadjes uit een bloem trekt als het beest sterft.

Opgroeien


De kinderen staan in het stuk symbool voor de jonge versies van Beauty en het Beest. "Wanneer het beest dus opkomt, is daar ook een jong beestje", zegt Giampaolo. Het stuk gaat heel erg over opgroeien en daarom vond de regisseur het leuk om kinderen erbij te betrekken.
"In het stuk helpen de kinderen de volwassenen als die er niet meer uit komen", zegt Giampaolo. "Als het beest niet meer weet wat 'ie met Beauty aan moet, is er een kind dat hem een roos komt geven die hij dan weer aan Beauty kan geven, zodat het verhaal weer verder kan."

Generale repetitie


De kinderen zien hun professionele medespelers pas de middag voorafgaand aan de voorstelling. Dan is er een generale repetitie. Vooraf zijn de kinderen enkele keren bij elkaar gekomen om te oefenen.
De 11-jarige Damian Velraeds vond die repetities wel apart. "We moesten oefenen zonder decor, maar je moest ook steeds tussen de bomen door lopen of je achter een boom verschuilen, terwijl die er niet waren."

Carrière


Wie weet is deze voorstelling wel het begin van een mooie acteercarrière voor enkele van deze kinderen. Als het aan Ayleen ligt wel: "Ik wil dit al van jongs af aan". Damian was er niet eerder mee bezig, maar het lijkt hem wel leuk om later acteur te worden.
Het applaus na afloop is voor veel kinderen wel een bijzondere ervaring. "Het leuke is dat ze dan van het toneel af komen en dat er echt kids zijn die zeggen: wow, ik voel me een soort Beyonce", zegt Giampaolo. "Ik heb nog niemand gehad die het niet leuk vond."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl