LOKAAL

Stoomsleper Furie na opknapbeurt in Rotterdam terug in Maassluis

© WOS
De Furie ligt weer op z'n vertrouwde plekje aan de Stadhuiskade in Maassluis. De historische stoomsleepboot ging eind januari voor groot onderhoud naar een werf in Rotterdam, waar die negen weken 'droog' lag. Nu kan de stoomsleper weer jaren vooruit.
De laatste nog door stoom aangedreven zeesleper in ons land is één van de vele historische sleepboten die in Maassluis aangemeerd liggen. Maassluis kende in het verleden een aantal bergings- en zeesleepdiensten. "Daar hebben we in Maassluis nog steeds het museale deel aan overgehouden", vertelt Jan Peute bij streekomroep WOS.
Peute is machinist op de Furie. Om de boot te laten varen zijn er meerdere mensen nodig. "Minimaal moeten wij met acht mensen zijn. Denk aan een kapitein, stuurman, matrozen, machinisten, stokers". Tegenwoordig wordt er nog steeds met de Furie gevaren. "Zo'n acht tot tien keer per jaar doen we rondvaarten tijdens evenementen. Maar er zijn ook bedrijven in de Rotterdamse haven die met hun klanten een rondje willen varen met de Furie", aldus Peute. Nu de restauratie achter de rug is kunnen de trossen dus weer los.
Stoomsleepboot Furie is het vlaggenschip van stichting Hollands Glorie uit Maassluis. Het werd gebouwd in Groningen en kwam in 1916 in de vaart. De Furie diende tot ver in de jaren zeventig als sleepboot voor de papierindustrie in Zweden. Landelijk beroemd werd het schip door z'n rol in de legendarische televisieserie ‘Hollands Glorie’, naar het boek van Jan de Hartog. De Stichting Hollands Glorie haalde de sleepboot in 1978 naar Maassluis als een uniek stuk industrieel erfgoed.
dit verhaal komt van onze mediapartner WOS

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl