Waar is het beeld De Liggende Vrouw?

Het beeld Liggende Vrouw is in 1957 gekocht voor 40.000 gulden. De directeur van de Bijenkorf in Rotterdam koopt het ter gelegenheid van de opening van het nieuwe pand aan de Coolsingel.

Voor zover bekend is het beeld in de jaren tachtig verkocht aan het Baseler Museum voor 800.000 gulden. Een ander afgietsel van dit werk van de beroemde Britse beeldhouwer Henry Moore is in 2016 bij Christies geveild voor bijna 25 miljoen pond. Van Henry Moore is ook Wall Relief No 1 te zien in Rotterdam.

Terras

Het Rotterdamse verhaal van 'Reclining Figure' van Moore begint als directeur Van Der Wal het aankoopt voor het terras van het restaurant. Vanaf het terras is dan nog de oude Bijenkorf te zien. Dat pand zal drie jaar later gesloopt worden.

Een bezoeker van Museum Rotterdam vraagt bij de tentoonstelling over de Coolsingel waar het beeld gebleven is. Dat is voor Rob Noordhoek van het museum reden om op onderzoek te gaan.

Kunst

Warenhuis Bijenkorf koopt in de wederopbouwtijd meer kunst aan. In Rotterdam is het beeld 'De Verwoeste Stad' van Ossip Zadkine daar een voorbeeld van. Het is in 1953 een geschenk aan de stad Rotterdam.

Voor het filiaal aan de Coolsingel staat sinds 1957 'Het Ding' van Naum Gabo. Van dit kunstwerk is directeur Van der Wal van de Bijenkorf opdrachtgever. 'Liggende Vrouw', zoals Reclining Figure ook wordt genoemd, heeft van 1957 tot 1975 in de Bijenkorf in Rotterdam gestaan.

Arnhem

Noordhoek: "Het Vrije Volk schrijft in maart 1975 dat het beeld uit de Bijenkorf wordt getakeld en naar Arnhem wordt gebracht". De Bijenkorf opent daar een nieuw filiaal. "Daarom wordt het beeld aan Arnhem geschonken. Eerst voor het Stedelijk Museum en later zou het naar Park Sonsbeek verhuizen, het park dat een beroemde beeldentuin heeft."

Het beeld blijft eigendom van de Bijenkorf. Begin jaren tachtig krijgt het warenhuis het financieel moeilijk. Er komt een noodplan en banen staan op de tocht. "Vanuit het personeel wordt de suggestie gedaan om de kunstverzameling te verkopen", weet Noordhoek.

Basel

Reclining Figure wordt aangeboden aan de gemeente Arnhem. "Wat ik erover heb terug kunnen vinden komt uit een interview met de huisarchitect van de Bijenkorf, A. Elzas, in 1987. Hij vertelt dan dat het beeld voor 800.000 gulden is verkocht aan het Baseler Museum", vertelt Rob Noordhoek.

Hij gaat in de online collectie van dat Zwitserse museum op zoek maar kan het beeld er niet vinden. Ook een verdere speurtocht op internet naar de huidige verblijfsplaats, levert niets op.
"Ik kan eerlijk gezegd geen spoor meer van dát afgietsel van het bewuste beeld vinden."

Vijf afgietsels

Het beeld is oorspronkelijk ontworpen voor het Festival of Brittain in 1951, als symbool van het herrijzende Engeland. Er zijn vijf afgietsels gemaakt en één 'artist-copy'. "Eentje is te zien in Edinbrough en eentje in Parijs", aldus Rob Noordhoek. "Twee zijn er vrij recent nog op veilingen verkocht en de artist-copy is waarschijnlijk in handen van de dochter van Henry Moore."

Het blijft vooralsnog een raadsel waar het Bijenkorf-exemplaar is gebleven. Heb je daar meer informatie over? Neem dan contact op middagaandemaas@rijnmond.nl

Afbeelding: Foto in het Rotterdams Jaarboekje 1958 bij het artikel over de opening van de Bijenkorf in 1957.

Meer over dit onderwerp:
madm vergetenverhalen
Deel dit artikel: