MARATHON ROTTERDAM

Alles wat je moet weten als je dit weekeinde naar de Marathon Rotterdam gaat kijken

De duizenden lopers van de NN Marathon Rotterdam gaan eerst over de Erasmusbrug heen
De duizenden lopers van de NN Marathon Rotterdam gaan eerst over de Erasmusbrug heen © VK Sportphoto - Mischa Keemink
In dit artikel kun je lezen waar je het beste kunt gaan staan als je naar de Marathon Rotterdam wilt kijken en hoe je er kunt komen. De stad zit voor een groot deel op slot zodat het verkeer lopers niet hindert. En als je denkt: ik ga de marathon volgend jaar ook lopen, luister dan de podcast waarin verslaggevers van Rijnmond vertellen hoe zij zich voorbereiden.

Wat is de route van de Marathon Rotterdam?

De route van de Marathon Rotterdam begint in het centrum en gaat over de Erasmusbrug naar Zuid en vandaar weer terug naar de noordoever om te eindigen op de Coolsingel. Zowel op zaterdag als op zondag is er een programma met uiteraard de 'NN Marathon Rotterdam' zondagochtend als kers op de taart. Die start om 10:00 uur op de Schiedamsedijk.
Bekijk de route hieronder of download de route hier.
Het parcours van de Marathon Rotterdam
Het parcours van de Marathon Rotterdam © Het parcours van de Marathon Rotterdam

Wat zijn de mooiste plekken om de marathon te kijken?

De marathon van Rotterdam wordt al jaren geroemd om de sfeer langs het parcours. De lopers worden kilometer na kilometer aangemoedigd door bekenden en onbekenden. Op sommige plekken langs de route is er een waar volksfeest, maar altijd met aandacht voor de mensen die de 42 kilometer en 195 meter moeten volbrengen.
Rijnmondverslaggevers volgen de recreatielopers. Ze doen live verslag vanuit de staart van het parcours. Het is inmiddels een traditie dat de allerlaatste loper, die door de organisatie van de marathon wordt aangewezen, de laatste kilometers wordt begeleid en gevolgd door de verslaggevers.
1. Erasmusbrug
Daar kan je blijven staan en dat is lekker makkelijk, want daar komen de lopers twee keer langs. Je kan ook even ergens een bakkie gaan doen en weer terug naar het parcours gaan. Aan de zuidkant van de Erasmusbrug zit metrostation Wilhelminaplein. Dat is handig voor toeschouwers die ook nog naar andere plekken langs de route willen.
2. Maasstadziekenhuis
Wil je een beetje op je gemak kijken, dan moet je daarheen. Het is er ruim en overzichtelijk. Je wordt ook niet overstemd door 20.000 anderen als je iemand wilt aanmoedigen.
3. Slinge
De Slinge is volgens de kenners één van de gezelligste plekken op Zuid. En ook weer twee halen, één betalen, want de deelnemers lopen daar in een lus. Langs de Slinge staat altijd veel publiek en het is er sfeervol.
4. Boezemstraat
In de Boezemstraat is een waar Crooswijks volksfeest. De lopers komen er twee keer langs, maar de meeste aandacht gaat uit naar de lopers die het Kralingse Bos al hebben gehad en aan de laatste kilometers beginnen. DJ Mause en DJ Koffie Dick draaien er zondag van 's morgens vroeg tot de allerlaatste loper voorbij is. Het ontploft daar echt. Voor verslaggevers op de motor is het ook altijd een uitdaging, het is een soort Alp de Crooswijk waar ze niet naast elkaar kunnen rijden, maar voorzichtig tussen de feestende mensen door moeten.
5. Mariniersweg
De Mariniersweg is het begin van het einde van de marathon. Dat is het échte slotstuk, daar staan de motoragenten klaar om achter de laatste loper aan te rijden. Alles valt samen op dit snijvlak: je kan de finish ruiken, maar je moet nog even. Veel mensen zitten daar hoog in hun emotie.
6. Radio en TV Rijnmond
Het startschot van de marathon klinkt zondagmorgen om 10:00 uur. De uitzending van Radio Rijnmond begint om 8:00 uur. Vanaf 13:00 uur doet TV Rijnmond liveverslag van het evenement. De uitzending duurt tot 16:30 uur als de laatste officiële loper over de finish aan de Coolsingel is. De allerbeste plek om dit te volgen is thuis op de bank via Rijnmond. Dan hoef je hem ook niet zelf te lopen.

Hoe ga je naar de Marathon Rotterdam?

Kom met ov of fiets!
Vanwege de Marathon Rotterdam is de binnenstad op zaterdag 15 en zondag 16 april voor een deel afgesloten. Als deelnemer of toeschouwer kun je daarom het beste met het openbaar vervoer of de fiets reizen. Het Centraal Station en de metrostations Beurs en Blaak zijn uitstekend bereikbaar en liggen vlak bij de start- en finishlocatie.

Let op:

Metrostation Leuvehaven is zondag 16 april tot 15:00 uur afgesloten. Houd er ook rekening mee dat verschillende bussen en trams worden omgeleid. Vanwege de drukte zijn fietsen niet toegestaan in de metro op zaterdag 15 en zondag 16 april tot 20.00 uur. Bereid je reis voor met de RET-reisplanner.
Auto
Kom je met de auto van buiten Rotterdam? Dan kun je deze gratis parkeren op een van de P+R-locaties aan de rand van de stad en vervolgens de metro nemen. Rijd je de stad in, houd dan rekening met wegafsluitingen (zie onderaan dit artikel) en flinke drukte.
Volg de lopers met de metro
Jouw favoriete loper volgen doe je met de metro. De route is zoveel mogelijk afgestemd op de ondergrondse route van het RET-metronetwerk in Rotterdam. Bekijk hier de parcourskaarten om jouw route uit te stippelen.
In alle metro's is gratis wifi beschikbaar. Zo kun je, ook ondergronds, jouw loper blijven volgen via de livetracking in de app van de marathon.

Marathonzondag in Rotterdam: welke wegen zijn afgesloten?

Marathon Rotterdam 2023: welke wegen zijn afgesloten?
Marathon Rotterdam 2023: welke wegen zijn afgesloten? © Gemeente Rotterdam
Vanaf 05:00 uur:
Coolsingel en Schiedamsedijk.
Weena en Pompenburg richting Goudsesingel tot Haagseveer.
Churchillplein.
Karel Doormanstraat tussen Weena en Kruisstraat.
Straten rond het stadhuis.
Westblaak, Blaak, Burgemeester van Walsumweg, vanaf Hartmansstraat tot Oostplein.
De Markthal voor auto's (vanaf 05:30 uur).
Erasmusbrug richting Noord voor autoverkeer (vanaf 07:00 uur).
Verbinding Vasteland - Boompjes (vanaf 07:00 uur). Je kunt vanaf Vasteland wel nog de Erasmusbrug op richting Zuid.
Welke straten zijn afgesloten tijdens Marathon Rotterdam 2023
Welke straten zijn afgesloten tijdens Marathon Rotterdam 2023 © Gemeente Rotterdam
Vanaf 07:30 uur:
Oostplein en Boezemweg tot en met Gerdesiaweg.
Afrit 24 (Feijenoord) van de A16 vanaf 08:00 uur.
Erasmusbrug in beide richtingen voor autoverkeer vanaf 09:00 uur.
In de rest van de stad wordt de route van de marathon opgebouwd met plaatselijke omleidingen. Tot ongeveer anderhalf uur vóór de eerste loper langskomt is de route nog vrij. Tot 15 minuten van te voren kun je het parcours nog kruisen.
De Maastunnel en Willemsbrug blijven altijd open voor verkeer tussen Noord en Zuid.
De Kop van Zuid blijft bereikbaar via de Posthumalaan en Otto Reuchlinweg (tijdelijk tweerichtingsverkeer).

Hoe laat gaan de wegen weer open?

Van 11:00 tot 23:00 uur:
De wegen van de route worden in fasen opgeruimd en vrijgegeven. Per fase (behalve in het centrum) kan het verkeer ongeveer een uur ná de laatste loper weer de weg op. Hieronder staan enkele richttijden wanneer de weg weer open is.
Rotterdam-Zuid
12:30 uur: Stadionweg/Olympiaweg/Spinozaweg.
13:00 uur: afrit 24 (Feijenoord) van de A16.
14:00 uur: Slinge/Oldegaarde.
14:30 uur: Vaanweg/Zuiderparkweg.
15:00 uur: Dorpsweg/Brielselaan.
16:00 uur: Laan op Zuid.
Kralingen/Crooswijk
12:00 uur: Oostplein/Boezemweg.
17:00 uur: Bosdreef/Boszoom/Kralingseweg/Kralingse Plaslaan.
17:30 uur: Boezemstraat/Warande.
Centrum
11:30 uur: Erasmusbrug (richting Zuid).
15:00 uur: Erasmusbrug (richting Noord)/Vasteland - Boompjes.
17:00 uur: Burgemeester van Walsumweg.
17:30 uur: Markthal.
18:30 uur: Mariniersweg/Blaak/Churchillplein.
20:00 uur: Schiedamsedijk.
22:00 uur: Weena.
23:00 uur: Coolsingel.