ONDERWIJS

De enige school op Heijplaat blijft tóch open: 27 nieuwe sollicitanten na noodkreet

De school in Heijplaat is gered
De school in Heijplaat is gered © Rijnmond
De enige school op Heijplaat dreigde te sluiten, omdat het geen leraren kon vinden. Tot dit bericht groot in het nieuws kwam. Maar liefst 27 sollicitanten hebben zich gemeld om les te geven op De Klaver.
Directeur Ed Verhage: "Basisschool de Klaver is een heel kleine school en de enige op Heijplaat. Er zouden leraren vertrekken en we hadden geen nieuwe sollicitanten. We hadden twee tot drie voltijd-leraren nodig. Dat dreigde niet te lukken, door het lerarentekort en de afgelegen locatie.”
Het zou een aderlating betekenen voor Heijplaat, zo niet de doodsteek voor de markante wijk in Charlois aan de Maas. De school begon een campagne om nieuwe leraren aan te trekken en was daarin bijzonder open over de problemen die de school zou ondervinden.

Jaloerse directeuren

"Onze leerlingen zouden dan moeten vertrekken naar Carnisse en Charlois, waar ze niet komen zonder de auto of openbaar vervoer en ook niet altijd plek zou zijn, want ook die scholen kampen met een lerarentekort."
Uiteindelijk meldden zich maar liefst 27 sollicitanten. Niet álle reacties waren bruikbaar, maar de luxe van kunnen kiezen, dat gevoel kende Verhage al lange tijd niet meer. Of eigenlijk: zoveel aanmeldingen heeft hij in zijn carrière nog nooit meegemaakt. "En ik werk al heel lang in het onderwijs. Het probleem is namelijk overal aanweizg. Er zijn behoorlijk wat schooldirecteuren die dit horen en zeggen, oh ik ben jaloers."
Het karakteristieke gebouw van de enige school in Heijplaat
Het karakteristieke gebouw van de enige school in Heijplaat © Rijnmond
Volgens de directeur is Heijplaat het best bewaarde geheim van Rotterdam. "Heijplaat is een dorp in de stad. Een echt mooie en unieke locatie, met een gevarieerde samenstelling en betrokken ouders." Het oude markante gebouw van de school is volgens hem het hart van de wijk. "Er zijn niet zoveel publieke voorzieningen. De school is de ontmoetingsplaats voor ouders."
Er zijn zes leerkrachten aangenomen om de posities te vullen. "Niet allemaal voltijders hoor." De nieuwe impuls geeft het school haar bestaansrecht terug. “De mensen die erop hebben gereageerd, passen ook heel goed passen in het beoogde profiel. Ze geloven in het verhaal van onze school.”
School De Klaver op Heijplaat moet dicht als er geen nieuwe leraren worden gevonden

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl