DE VERDIEPING

Dordtse Machteld Stakelbeek durft inmiddels 'de dood in de bek te kijken'

Machteld met haar 'bonuszoon' Yves, die haar begeleidt op gitaar.
Machteld met haar 'bonuszoon' Yves, die haar begeleidt op gitaar. © Ruud de Boer
Drie sterfgevallen in korte tijd heeft psycholoog Machteld Stakelbeek uit Dordrecht doen besluiten daarover een boek te schrijven. Ze noemt het zelf een 'verkenningsgids voor de levenden'. Presentator Ruud de Boer gaat met haar mee op die verkenning in het interviewprogramma 'De Verdieping'.
Waarom is de dood nog steeds een taboeonderwerp voor veel Nederlanders? Ook de Dordtse Machteld had angst voor de dood. Maar ze wilde zich van deze verlammende angst bevrijden en dat deed ze onder meer door een boek te schrijven: 'Dag Dood, tot later'.
Ze is ervan overtuigd dat als je eenmaal je angst voor de dood van je afgooit, je de kunst van het leven nog meer onder de knie krijgt. In haar zoektocht heeft ze veel research gedaan bij wetenschappers, filosofen en theologen. Is er een leven na de dood? Hoe neem je het beste afscheid van een naaste? En hoe neem je zélf afscheid van je eigen leven?
Als psychologe heeft ze ook mensen bij haar in de praktijk die worstelen met het verlies van een naaste. Of misschien hebben zij zelf niet meer zo lang te gaan. Waar doe je goed aan?

Uit de comfortzone

Leven betekent voor Machteld óók: uit je eigen 'comfortzone' stappen. Dat heeft ze gedaan door in natuurretraite te gaan. Vier dagen lang geen eten en niets anders dan een klein zaklampje en wat takken voor de beschutting. Maar het kan óók bestaan uit het zingen van een lied in de studio van 'De Verdieping', op de gitaar begeleid door haar 'bonuszoon' Yves.
Een uur lang een gesprek over de dood in 'De Verdieping', dat eigenlijk over het leven gaat.
Beluister hier het gesprek met Machteld.
Je kunt het gesprek ook als podcast beluisteren door een van onderstaande links aan te klikken en je te abonneren op 'De Verdieping met Ruud de Boer'. Daar vind je nog veel meer mooie gesprekken met bijzondere regiogenoten! Ook is 'De Verdieping' iedere vrijdag te horen op Radio Rijnmond, tussen 6 en 7.