nieuws

Na druilerig begin kleurt regio oranje

2010-Koninginnedag02.cropresize.tmp.JPG
2010-Koninginnedag02.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - Muziek, barbecues en het Nederlands kampioenschap kussengevecht. Na een wat druilerig begin, kleurde de regio op Koninginnedag oranje. Hier en daar brak de zon zelfs door.
Koninginnedag begon grijs, kil en nat, maar voor veel inwoners van Hoornaar was dat geen reden om binnen te blijven. Veel bewoners verzamelden zich ondanks het weer rond dorpscentrum Het Bruisend Hart voor een aubade van oranje liederen.

Druilerig begin

Druilerig begin
In andere plaatsen in de regio kwam Koninginnedag langzaam op gang. Door de koude wind en regen liet het publiek het ’s ochtends een beetje afweten. Op veel braderieën en vrijmarkten in Rotterdam stonden ‘s ochtends meer verkopers dan kopers. Maar toen het in het begin van de middag droog werd en de zon hier en daar doorkwam, werd het drukker op straat.

Nederlands kampioenschap Kussengevecht

Nederlands kampioenschap Kussengevecht
Ook op andere plekken kwam de zon net op tijd door. Door de hele regio gingen de mensen de straat op om hun ogen uit te kijken. In Hendrik-Ido-Ambacht werd bijvoorbeeld het Nederlands kampioenschap Kussengevecht gehouden en in de Abel Tasmanstraat in Schiedam probeerden ze, geholpen door burgemeester Verver het record hoed-van-papier-vouwen te verbeteren. De Hoeksche Waardsche Truckersclub organiseerde een rondrit voor mensen met een beperking, waaraan in totaal 125 vrachtwagens meededen.
Dance Tour Dordrecht
Wie wou dansen kon het best naar Dordrecht, waar voor de tiende keer de Dance Tour Dordrecht plaatsvond op de Spuiboulevard. Tot negen uur ’s avonds traden er veel bekende dj’s op, zoals Don Diablo, Lucien Foort en Chuckie.

Camerabewaking
Om alles in de gaten te houden, zet de politie ieder jaar tijdens Koninginnedag meer camera’s in. In Rotterdam reden er voor het eerst politiewagens rond waarop camera’s waren gemonteerd. Vanuit het centrale controlepunt in het World Port Centre kunnen die op afstand worden bediend. Uiteindelijk bleef het rustig in Rotterdam. Rond half elf 's avonds had de politie 45 mensen gearresteerd, waarvan er volgens de politie 25 direct verband hielden met Koninginnedag.

Nacht van Oranje

Nacht van Oranje
Voor veel mensen konden de Koninginnedagfestiviteiten, met een bijbehorend stuk in de kraag, niet vroeg genoeg beginnen. Meer dan achtduizend feestgangers liepen donderdag tijdens de Nacht van Oranje al een oneindige polonaise.