EXCELSIOR

Feest op Woudestein: Excelsior slaat een belangrijke slag in de strijd om handhaving

Excelsior viert de 2-1 van Julian Baas (tweede van rechts) tegen Go Ahead Eagles
Excelsior viert de 2-1 van Julian Baas (tweede van rechts) tegen Go Ahead Eagles © Orange Pictures - Henny Meyerink
In de eredivisie heeft Excelsior vrijdagavond goede zaken gedaan tegen Go Ahead Eagles. De Kralingers wonnen in het Van Donge & De Roo Stadion de kraker tegen de ploeg uit Deventer met 2-1. Na deze zege staan de Rotterdammers weer even veilig op de vijftiende plaats, maar de concurrentie komt nog in actie.
Drie belangrijke momenten in Excelsior-Go Ahead Eagles
Drie belangrijke momenten in Excelsior-Go Ahead Eagles © Orange Pictures - Henny Meyerink
Hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen bedacht voor het duel met Go Ahead Eagles een plannetje. In de aanval van Excelsior stelde hij drie snelle aanvallers op, zonder een 'echte' vaste spits. Op papier begon Lazaros Lamprou in de punt van de aanval. Om hem heen stonden de teruggekeerde Marouan Azarkan en Couhaib Driouech als buitenspelers opgesteld.
Excelsior-hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen over degradatiestrijd: 'Hoe meer concurrentie, hoe beter'
Deze tactische vondst zorgde niet meteen voor Kralingse kansen. Excelsior koos er namelijk voor om in te zakken. Go Ahead Eagles had het meeste balbezit, maar deed daar weinig goeds mee. In de elfde minuut werd de ploeg uit Deventer bijna in het zadel geholpen. Excelsior-verdediger Redouan El Yaakoubi leed balverlies, waarna de bezoekers rap omschakelden. Bobby Adekanye was te laat om uit te halen, omdat hij door twee Excelsior-spelers werd afgestopt. Op dat moment na, viel er op Woudestein weinig te beleven.

Stokkende Stokkers; Excelsior treft het aluminium

De toeschouwers dienden halverwege de eerste helft wél op hun plek te zitten. Het duel kwam toen tot leven. Eerst schoot Siebe Horemans, na een mislukt technisch hoogstandje, de bal in het zijnet. Meteen daarna sloeg Go Ahead Eagles aan de andere kant bijna toe. El Yaakoubi redde de meubelen met een schitterende tackle op Finn Stokkers, die klaar stond om de bal tegen het net te jagen.
Vervolgens kreeg zowel Excelsior als Go Ahead Eagles een enorme mogelijkheid om het openingsdoelpunt te maken. Mats Deijl verhinderde met een subtiele voetbeweging dat Lamprou de bal simpel in het doel kon tikken. Een minuut later redde Excelsior-doelman Stijn van Gassel op een gevaarlijke poging van diezelfde Deijl. Na het halfuur spatte een mooie vrije trap van Julian Baas uiteen op de lat.
Julian Baas over de strijdlust bij Excelsior-Go Ahead Eagles (2-1): 'Iedere meter kan een belangrijke zijn'
Maar de allergrootste kans in de eerste helft moest nog komen. Een weggekopte voorzet belandde voor de voeten van Stokkers. De oud-Spartaan schoot deze bal dichtbij het doel over. In de veertigste minuut gooide Kik Pierie zijn lichaam voor een harde knal van diezelfde aanvaller van Go Ahead Eagles. De Kralingers kwamen in deze fase dus meermaals goed weg.
Couhaib Driouech na Excelsior-Go Ahead Eagles (2-1): 'We flikken het, heerlijk!'
Opmerkelijk was een opstootje in de blessuretijd van de eerste helft, waar Adekanye en Pierie bij betrokken waren. Alleen de aanvaller van Go Ahead Eagles ontving een gele kaart van scheidsrechter Erwin Blank.
Bobby Adekanye en Kik Pierie hebben het met elkaar aan de stok tijdens Excelsior-Go Ahead Eagles
Bobby Adekanye en Kik Pierie hebben het met elkaar aan de stok tijdens Excelsior-Go Ahead Eagles © Orange Pictures - Henny Meyerink
Excelsior diende in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles met minstens een resultaat van het kunstgrasveld te stappen. Met nog vijf duels zijn de momenten beperkt om de zestiende plaats, die de ploeg verplicht om nacompetitie te spelen, te vermijden. Een overwinning was dus noodzakelijk voor de Kralingers.

Cadeautje uitgepakt

Na de rust maakte Excelsior daar meteen werk van. Eerst trapte Driouech een schot over, maar even later mocht hij wél een doelpunt vieren. Daar kreeg hij wel hulp bij van Go Ahead Eagles. Doelman Jeffrey de Lange leverde de bal zomaar in bij Excelsior, waarna Kik Pierie de bal alleen maar in de goal hoefde te rammen. Dat liet de centrale verdediger na. In de rebound reageerde Driouech een stuk scherper. Hij tikte eenvoudig de 1-0 tegen het net.
Zo klonk de 1-0 van Couhaib Driouech bij Excelsior-Go Ahead Eagles op Radio Rijnmond
Maar Go Ahead Eagles rechtte snel de rug tegen Excelsior. Vlak na het uur werkten de Kralingers een hoekschop van de bezoekers niet goed weg. Vervolgens was Willum Willumsson attent na een gepakt schot van voormalig Excelsior-verdediger Bas Kuipers (1-1). Excelsior raakte hier niet van slag. Sterker nog, de ploeg van hoofdtrainer Dijkhuizen poetste de gelijkmaker halverwege de tweede helft alweer weg. Baas haalde hard uit, waarna hij de 2-1 op het scorebord zette.
Zo klonk de 2-1 van Julian Baas bij Excelsior-Go Ahead Eagles op Radio Rijnmond
De Kralingers hadden de verdiende voorsprong (weer) te pakken, maar hielden het duel met Go Ahead Eagles spannend. Vlak voor tijd moest invaller Reda Kharchouch de wedstrijd beslissen, maar de spits van Excelsior stuitte op keeper De Lange. Even bibberde de thuisploeg in de blessuretijd, maar Van Gassel bewees met een fraaie save zijn waarde op een schot van Philippe Rommens. Daarmee trok Excelsior de 2-1 zege over de streep en stijgt het Rotterdamse team (even) naar de veilige vijftiende plek.

Excelsior - Go Ahead Eagles 2-1 (0-0)

54' 1-0 Couhaib Driouech
61' 1-1 Willum Willumsson
65' 2-1 Julian Baas
Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, El Yaakoubi, Pierie (85' Seymor), Zagré; Baas, Goudmijn (90+3' Agrafiotis), Koopmeiners; Azarkan (77' Kharchouch), Lamprou (77' Naujoks), Driouech (85' Van Duinen)
Kijk hieronder naar de NOS Sport-samenvatting van Excelsior-Go Ahead Eagles: