PvdA: collectieve zorgverzekering voor alle Rotterdammers

Als het aan de PvdA in Rotterdam ligt, komt de Rotterdampolis beschikbaar voor alle inwoners van de stad. Nu is de collectieve zorgverzekering er alleen voor Rotterdammers die minder dan 130 procent van het minimumloon verdienen.

De Rotterdampolis loopt via de gemeente bij verzekeraar VGZ. Het eigen risico is slechts 50 euro per jaar. Daartegenover staat een hogere premie dan bij andere verzekeraars van 105 euro per maand voor de basisverzekering.

Andere verzekeraars vragen voor hun zorgpolis met het wettelijk vastgestelde eigen risico van 385 euro per jaar een premie vanaf 93 euro per maand. Mensen die voor een verhoogd eigen risico kiezen van 885 euro per jaar betalen nog eens twee tientjes minder. Voor wie weinig of geen ziektekosten maakt is de Rotterdampolis dus sowieso financieel oninteressant. Bovendien kunnen mensen met hoge zorgkosten een beroep doen op belastingteruggave.

Rotterdampolis


Barbara Kathmann van de Rotterdamse PvdA wil desondanks dat alle Rotterdammers de Rotterdampolis kunnen krijgen tegen dezelfde voorwaarden. Dat zou de gemeente 14 miljoen euro kosten. Dat geld kan worden gevonden door bijvoorbeeld slimmer in te kopen, zegt Kathmann. 

Bovendien is het bedrag snel terug te verdienen, denkt ze. Veel mensen, onder wie studenten, komen in financiële problemen door het hoge eigen risico. Dat kost de gemeente volgens Kathmann ook veel geld.

Voorlichting


Probleem is wel dat nu al bijna de helft van de Rotterdammers in aanmerking komt voor de polis. Toch maken niet meer dan 56 duizend mensen gebruik van de collectieve zorgverzekering van de gemeente. De voorlichting over de polis moet daarom een stuk beter, vindt de Rotterdamse PvdA. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam
Deel dit artikel: