POLITIE

Demonstraties bij LantarenVenster rondom voorleesmiddag van dragqueens te laat: voorleesmiddag vervroegd

De voorstanders van de voorleesmiddag hebbe zich in grote getale verzameld bij LantarenVenster
De voorstanders van de voorleesmiddag hebbe zich in grote getale verzameld bij LantarenVenster © JBMedia
Dankzij een ingreep van de organisatie is de voorleesmiddag van dragqueens in Rotterdam ongestoord verlopen. Met het oog op de aangekondigde protesten besloot de organisatie in stilte het voorlezen met een aantal uur te vervroegen.
In plaats van om 14:00 uur begon het voorlezen al om 10:30 uur. Toen enkele honderden actievoerders, onder wie tientallen tegenstanders van het evenement, 's middags alsnog arriveerden bij Theater LantarenVenster op de Wilhelminapier, was de activiteit al afgelopen. Het theater zegt de voorstelling te hebben vervroegd om ouders en kinderen niet bloot te stellen aan de protesten.
Demonstranten van het extreemrechtse Voorpost
Demonstranten van het extreemrechtse Voorpost © JBMedia
Een klein aantal demonstranten was desondanks al bij het theater aanwezig. De twee dragqueens kwamen na het voorlezen hand in hand uit het theater. Zij kregen een ei naar zich toe gegooid. Actievoerders die de dragqueens steunden, ontvingen ze met gejuich.

Bedreigingen

In de aanloop naar de voorleesmiddag kwamen er van verschillende kanten dreigende telefoontjes binnen bij het theater. De conservatieve homo-belangenorganisatie De Roze Leeuw wilde demonstreren, evenals de jongerenafdeling van Forum voor Democratie. Aanhangers van BIJ1 wilden een tegendemonstratie houden.
De Roze Leeuw zegt niet tegen dragqueens te zijn, maar te vrezen dat vanwege de voorleesmiddag de afkeer tegen dragqueens juist toeneemt omdat er kinderen bij betrokken zijn. De stichting is ook bang dat ook homoseksualiteit te maken krijgt met toenemende afkeer.
Het theater kondigde toen al aan dat er maatregelen waren genomen om de middag goed en veilig te laten verlopen.
De politie heeft deze zondagmiddag niemand aangehouden. Een dag eerder wel. Een 51-jarige Dordtse vrouw is opgepakt voor het plaatsen van opruiende en bedreigde teksten op internet.