MARATHON ROTTERDAM

Ruige Rotterdammer Ydo vraagt Gwien ten huwelijk: 'Ja, ja, ja, ja! En mag ik nou die ring effe?!'

Ydo en Gwien gaan trouwen. Ze zei ja!
Ydo en Gwien gaan trouwen. Ze zei ja! © Rijnmond
Hij is best wel zenuwachtig voor het begin van de Rotterdamse marathon. Dat is niet vanwege de grootse prestatie die rolstoeler en Sloopteam-lid Ydo de Vogel ondertussen voor de derde en laatste keer wil leveren. Het is voor hem deze zondagmiddag veel spannender wat er ná de finish gaat gebeuren.
Ydo is geen alledaagse verschijning. Op het lichaam van de Rotterdamse tattoo-artiest zijn de sporen te zien van een ruige levenswandel vol drank, gesnuif en peuken. Hij heeft al tien jaar chronische sarcoïdose, een ziekte waardoor je op verschillende plekken in je lichaam ontstekingen krijgt. Vooral in de longen, het zenuwstelsel, de botten en het hart. In het geval van Ydo in de gewrichten van zijn enkels, en dat doet hem in de rolstoel belanden.
"De dokter heeft me daar verkeerd op behandeld, waardoor mijn zenuwstelsel is aangetast. Ik voel me als ik ‘s ochtends uit bed stap alsof ik de hele dag te kleine schoenen heb aangehad. Of vergelijk het met een wortelkanaalbehandeling, maar dan nog een paar keer erger", vertelt Ydo een jaar geleden nadat hij op zijn rolstoel de marathon illegaal had gereden. Er zijn van die dag trouwens amper foto's van hem waarop hij niet met een glas drank in zijn hand staat.
Een paar jaar geleden leerden we Ydo kennen, samen met de andere leden van Het Sloopteam. Een groep Rotterdamse snuivende, zuipende en hard levende vrienden die gezonder wilden leven en in training was om de Rotterdamse marathon te lopen en te rijden. Corona gooide roet in het eten.

Te groot offer

Met zijn deelname van vorig jaar wilde hij een statement maken. De marathonorganisatie mag mensen in een rolstoel niet uitsluiten, zo vindt Ydo. "De organisatie moet zien dat wij er ook gewoon zijn.”
De marathondirectie gaat in januari van dit jaar overstag, maar omdat het voor veel rolstoelsporters op dat moment te kort dag is voor een goede voorbereiding, doen deze editie naast Ydo slechts drie andere rolstoelatleten mee.
De marathon van 2023 is écht zijn laatste. Het kost hem telkens een week om te herstellen, en dat wordt zo langzamerhand een te groot offer. Eigenlijk wil hij dit jaar al stoppen, maar juist nu niet meedoen terwijl de rolstoelrijders nu officieel mogen deelnemen, dat kan natuurlijk niet.
En dus van een nood maar een deugd gemaakt. Ydo is wat van plan op deze marathondag. Stiekem laat hij het t-shirt dat hij deze zondag zal aantrekken met een speciale tekst bedrukken. Als vriendin Dwien maar niets ziet. Over de tekst heen plakt hij zijn startnummer: 29767.

Tegenpolen

Dwien en Ydo zijn tegenpolen. Hij probeert zijn leefstijl al jaren met wisselend succes te verbeteren, zij zit elke dag in de sportschool, en ze drinkt amper. Roken doet ze niet. Waar hij zelfs tatoeages in zijn gezicht heeft, heeft zij een paar kleintjes op haar vingers. Hij heeft een opvallende oorpiercing, zij normale oorbellen. Hij zit in een rolstoel, zij niet. De wegen van de liefde zijn soms ondoorgrondelijk. "Maar goed, ben je gelukkig dan ben je gelukkig", zegt Ydo nuchter over hun relatie.
Na 4 uur, 20 minuten en 40 seconden komt Ydo over de finish gereden. Dwien en verslaggever Frank Stout van Rijnmond wachten hem op. Frank is benieuwd hoe dit prominente lid van Het Sloopteam zich voelt na zijn geweldige prestatie. Een niets-aan-de-hand-gesprekje, zo lijkt het.

Zeg nou maar JA

Dan gebeurt het. Nog voordat Frank zijn eerste vraag kan stellen, scheurt Ydo het startnummer van zijn shirt. 'Zeg nou maar JA' leest nu ook Dwien. Hij en zij zeggen niets. Hij wenkt. Ineens heeft hij een rood doosje met ring in zijn hand. Hij laat zich uit zijn rolstoel op zijn knieën vallen. Ze hangen, ze trekken een beetje aan elkaar. Nog steeds geen woorden.
Ydo en Gwien zoenend op de Coolsingel
Ydo en Gwien zoenend op de Coolsingel © Rijnmond
'Ja schatje", zegt Gwien met gesmoorde stem. Ze pakt zijn hoofd met twee handen en geeft hem een lange zoen. Ook zij valt op haar knieën, en beiden omhelzen elkaar op het asfalt van de Coolsingel. Veel uitgelopen deelnemers lopen langs het stel, en vragen zich af waar ze naar zitten te kijken. Er klinkt voorzichtig applaus.
Het t-shirt van Ydo met de geheime tekst die Gwen vooraf niet mocht zien
Het t-shirt van Ydo met de geheime tekst die Gwen vooraf niet mocht zien © Rijnmond

'Mag ik nou die ring effe?!'

"O, gek, wat kan ik zeggen. Ja, ja, ja, ja!" roep Gwien, terwijl ze weer opstaat. "Ik wil gewoon, zeker!" Ze probeert Ydo overeind te helpen en in zijn rolstoel te zetten.
"Ik ben kapot", zegt een breed lachende Ydo tegen verslaggever Frank, die Gwien toch nog maar voor de zekerheid vraagt waarom ze wil trouwen met Ydo.
"Omdat ik gek ben!" roept Ydo.
"Als ik daar antwoord op moet geven, dan ben ik de hele middag nog bezig", straalt Gwien. "Dus gewoon ja. Geen twijfel, geen enkele twijfel. En mag ik nou die ring effe?!"