MARATHON ROTTERDAM

Ratna uit Den Haag is de laatste loper van de Rotterdamse marathon: 'Ik ben een strijder, I don't give up!'

Ratna Ibrahim met startnummer 26184 is de officiële laatste loper van de Rotterdamse marathon van dit jaar
Ratna Ibrahim met startnummer 26184 is de officiële laatste loper van de Rotterdamse marathon van dit jaar © Rijnmond
"Adrenaline!", antwoordt Ratna Ibrahim op de sportvraag-der-sportvragen. "Wat gaat gaat er door je heen?", vraagt verslaggever Frank Stout als de Haagse schooljuf na bijna zes uur met opgeheven armen over de finish op de Coolsingel loopt. Ze is de officiële laatste loper van de marathon van dit jaar.
Het is ook nu weer een prachtig gezicht, het inhalen van de laatste loper van de Rotterdamse marathon. Over de Coolsingel schalt het 'You'll never walk alone' van Lee Towers. Achter Ratna rijdt stapvoets een grote auto van de marathonorganisatie. Daar weer achter motoren met verslaggevers. Loeiende sirenes van politiemotoren en ambulances.
Bij de finishlijn staan cheerleaders met goudkleurige pompons. Het is een indrukwekkende ontvangst, zo eentje waar de winnaar bij de mannen Bashir Abdi misschien stiekem van droomt.
Ratna uit Den Haag is de Laatste Loper van de NN Marathon Rotterdam 2023

'Een beter persoon'

"Ik heb me opgegeven om mezelf te motiveren een beter persoon te worden", vertelt ze verslaggever Dave van der Wal als duidelijk wordt dat zij aangewezen is als de officiële laatste loper van de marathon van dit jaar. Niet dat ze nu niet goed genoeg is, maar ze wil méér uit zichzelf halen, en daarom doet ze mee. Ze heeft dan nog ruim een kilometer te gaan.
Zo'n vijftig meter voor de finish kan ze alleen maar nee schudden en een handkus geven aan het juichende publiek als Dave haar vraagt of ze deze heroïsche aankomst met al die toeters en bellen had verwacht. Wie houdt er nou rekening mee dat je weleens als laatste kan finishen? Dat is de goden verzoeken.

Geen zweetdruppel te zien

Hoe anders is dat na haar glorieuze onthaal. Ze ziet er moe uit, maar er is geen zweetdruppel op haar gezicht te zien. Haar make-up zit fantastisch, alsof ze het net heeft aangebracht. Alsof ze niet 5 uur, 53 minuten en 41 seconden heeft gelopen, gestrompeld, gewandeld.
De burgemeester staat klaar met een grote bos bloemen, de Belgische winnaar bij de mannen Bashir Abdi heeft een medaille in zijn hand.
"Adrenaline. Trots op mezelf. Dankjewel iedereen!", zegt ze tegen Rijnmond-verslaggever Frank Stout. En later: "Ik heb het niet opgegeven. Ik dacht: ik ga het gewoon afmaken. Want ik ben een strijder! En I don't give up!"

'Ik trakteer mezelf op een drankje'

"We hebben winnaar nummer één", lacht burgemeester Aboutaleb, terwijl hij een gebaar maakt naar Abdi. "En we hebben winnaar nummer twee van de marathon, en dat is de laatste loper!"
Vlnr: laatste loper Ratna, burgemeester Aboutaleb en winnaar bij de mannen Bashir Abdi
Vlnr: laatste loper Ratna, burgemeester Aboutaleb en winnaar bij de mannen Bashir Abdi © Rijnmond
"Dankjewel", zegt Ratna, en terwijl ze haar hand uitsteekt naar de Belgische winnaar zegt ze zacht: "Gefeliciteerd." Ze geniet.
En dan: "Ik ga even m'n loopje doen, even rusten, omkleden en daarna trakteer ik mezelf op een drankje. Dat heb ik verdiend!"