DIERGAARDE BLIJDORP

Ontsnapte gier al een week de hort op: 'Misschien zit hij ergens op de grond te verpieteren'

Een gier die in 2020 uit de Rotterdamse dierentuin ontsnapte kwam wel terug.
Een gier die in 2020 uit de Rotterdamse dierentuin ontsnapte kwam wel terug. © Rijnmond
De gier die vorige week uit diergaarde Blijdorp ontsnapte, is nog steeds niet terug. Hoe mooier het weer, hoe groter de kans dat hij kiest voor een retourtje dierentuin. "Hij weet dat hij daar eten krijgt."
De gier is nu een week in zijn eentje op stap. Nadat het net boven het gierenverblijf door de wind van vorige week maandag losraakte, kon hij ervan doorgaan. Eerst vloog hij naar Overschie waar hij een tijdje op het dak van een huis zat. Daarna vloog hij in de richting van Rotterdam The Hague Airport.
De dierenverzorgers van Blijdorp reden achter hem aan, maar raakten hem kwij. Het dier verdween van de radar. Afgelopen zaterdag zagen Schiedammers hem nog in de wijk Kethel in Schiedam. Maar daar zit hij ook niet meer. Sindsdien is er niets meer van de vliegende aaseter vernomen.
Het kan zijn dat de gier nooit meer terug komt, zegt vogelkenner André de Baerdemaeker. "Misschien is hij doodgegaan, omdat hij een kadaver van een vogel met vogelgriep gegeten heeft. Je weet het niet. Het is grauw weer. Er is weinig thermiek. Dan kan hij niet hoog vliegen. Misschien zit hij ergens op de grond te verpieteren."

'Gier ziet Rotterdamse skyline vanaf tientallen kilometers'

Maar als hij nog leeft en honger heeft omdat hij geen dode dieren gevonden heeft om op te eten, is de kans dat hij terugkeert naar de dierentuin volgende week groter dan nu. "Hij weet dat hij daar eten krijgt. Als het dan mooier weer wordt, met zon is er door de warme lucht meer thermiek. Dan kan de gier hoog vliegen en snel grote afstanden afleggen."
Volgens De Baerdemaeker moet de gier de weg naar huis makkelijk kunnen vinden. "Hij kan tientallen kilometers ver kijken, hij moet van twee of drie kilometer hoogte een prooi kunnen zien." Met zijn superscherpe ogen kan de gier Rotterdam van veraf makkelijk zien liggen en herkennen. Want hij komt er vandaan. "Die skyline zit er wel goed in bij hem."
Maar als de gier het lukt om eten te vinden waarop hij lang kan teren, kan hij ook nog maanden lang in de omgeving van Rotterdamrond blijven zwerven. "Een ontsnapte woestijnbuizerd van een valkenier heeft ooit acht of negen maanden in Rotterdam rondgevlogen voor dat hij weer terugkeerde naar zijn eigenaar."
De kans dat de gier 'm definitief gesmeerd is en bijvoorbeeld naar het oorspronkelijke leefgebied van de gieren in Afrika aan het vliegen is, lijkt De Baerdemaeker uiterst klein. "Als hij niet in Afrika geboren is en de route naar Nederland nooit afgelegd heeft, weet hij denk ik ook niet hoe hij daar moet komen. Het kan zijn dat hij gieren tegenkomt uit andere gebieden en een stuk met hen meevliegt, zoals de vale gier die in de Alpen en de Pyreneeën voorkomt." Al lijkt de kans daarop klein. "Dit is niet te tijd dat ze trekken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl