OPMERKELIJK

De razendsnelle geboorte van snelwegbaby Bente: 'We dachten tijd zat te hebben'

Vader Luca, moeder Shannen en baby Bente
Vader Luca, moeder Shannen en baby Bente © Rijnmond
Ze vertrokken zondagavond even vóór 19:00 uur vanuit Vlaardingen richting het ziekenhuis in Delft en nog geen halfuur later was de kleine al geboren. Op de afrit van de snelweg A13 bij Delft-Zuid. Met de auto als krappe kraamkamer.
"Als de A4 afgelopen weekend niet gesloten was, had ik het ziekenhuis misschien nog net op tijd gehaald", blikt vader Luca op het avontuur terug. Maar hij moest omrijden via de A13 en daardoor was het net iets verder weg.
Als de verloskundige vier centimeter ontsluiting vaststelt, besluiten ze hun spullen te pakken. De ouders doen nog een belletje om oppas te regelen voor hun 1-jarige dochter Sofie. Rustig aan, denken ze dan nog. "We dachten tijd zat te hebben, maar helaas was dat niet waar", vertelt moeder Shannen de volgende dag met een grote glimlach.
Baby Bente komt langs de snelweg ter wereld
Zodra ze in de auto stappen, voelt moeder Shannen 'aan haar water' dat de kleine haast maakt. De spanning in de auto neemt toe, maar vader Luca kan niet op het gaspedaal drukken; daarvoor is het te druk op de weg. "Bij onze eerste baby had ik al een boete voor te hard rijden gekregen."

Bijrijdersstoel wordt kraamkamer

Halverwege zegt moeder Shannen tegen Luca dat hij moet stoppen. "Ik ben gelijk de auto uitgesprongen, want ik wilde even staan." De verloskundige rijdt voorop en ziet in haar achteruitkijkspiegel dat er wat aan de hand is. Ook zij zet de auto langs de kant en rent een stukje terug. "De verloskundige vroeg: 'Gaat het kindje nu komen?' Ik vertelde dat ik dat niet zo goed wist."
Shannen blijkt volledige ontsluiting te hebben en mag beginnen met persen. De bijrijdersstoel wordt daarom naar achteren geschoven om de auto om te toveren tot krappe kraamkamer. "Met één been uit de auto en haar handen aan de handrem en armleuning is de kleine geboren”, vertelt vader Luca. "We moesten het met die krappe ruimte doen en anders was het buiten op de weg gebeurd", grapt Shannen.
Binnen drie minuten is de baby er. "Met een paar keer persen was ze er al. Het ging vrij rap", vertelt Shannen. Het gaat allemaal zo snel dat de opgeroepen politie en ambulance de geboorte missen. Die arriveren dertig seconden later. "Gelukkig waren ze er wel snel want het was best koud", vertelt Luca. Bij aankomst van de ambulance wikkelt een broeder de baby direct in een deken om haar warm te houden.
baby Bente
baby Bente © Rijnmond

Opwarmen in ziekenhuis

Moeder en baby Bente gaan met de ambulance mee om verder op te warmen in het ziekenhuis. Vader Luca rijdt er achteraan en licht de grootouders in van de spectaculaire bevalling. Al vrij snel na de eerste controle mogen ze alweer naar huis, want baby Bente is kerngezond.
Vader Luca heeft na het hele avontuur nog wel leen klusje te klaren. "De auto heeft wel een goede schoonmaakbeurt nodig. Maar dat gaat goedkomen", lacht hij.