MARATHON ROTTERDAM

Tussen bestralingen en chemo's in rent Luca ruim 55 duizend euro bij elkaar voor kankerbestrijding

Luca en Sophie, kort voor en na de finish
Luca en Sophie, kort voor en na de finish © Privé
In januari werd een agressieve hersentumor verwijderd uit het hoofd van Luca Marks (22) uit Bergschenhoek. Zondag voltooide hij, zij aan zij met zijn vriendin Sophie, de marathon.
Hij had startnummer 18027 en was te herkennen aan een rode muts. Die droeg hij omdat hij - door de vele bestralingen eerder dit jaar - zijn haar is verloren. Zijn vriendin Sophie week niet van zijn zijde. Het was haar eerste marathon, zijn tweede.
Supporters onderweg
Supporters onderweg © Privé
De eerste dertig kilometer overwonnen ze in drie uur, precies volgens schema. Daarna was er nog tijd genoeg om onderweg even te stoppen bij vrienden en familieleden langs de kant. Iedereen was trots. "Hup Luca!", schreeuwden ook vele, vele onbekenden. Die kenden hem waarschijnlijk uit de media.
Soms had Sophie het onderweg moeilijk. "Kom op! Door!", zei hij dan. Tijdens het trainen had zij hem zo vaak omhoog gestuwd. Deze dag was het dus een beetje andersom. Zij aan zij passeerden ze de finish. In een eindtijd van 4 uur en dertig minuten. Vandaag hebben ze samen lekker lang in bed gelegen. Om een beetje bij te komen. De beentjes? Die voelen wel zwaar. Maar verder gaat alles prima.
Volgende week vrijdag gaat Luca naar het ziekenhuis. Voor de eerste van 24 chemokuren. Formeel is hij 'clean'. Maar de tumor, die uit zijn hoofd is weggehaald, was van de agressieve soort en de artsen willen geen enkel risico nemen. De kuren zijn preventief. Om elk mogelijk kankercelletje te elimineren.
Luca, begin dit jaar in het ziekenhuis.
Luca, begin dit jaar in het ziekenhuis. © Rijnmond
Ondertussen heeft de Bergschenhoeker met zijn marathon ruim 55 duizend euro opgehaald voor KWF Kankerbestrijding. Het geld gaat naar een loopbrug tussen het Familiehuis Daniël den Hoed en het Erasmus MC Kankerinstituut in Rotterdam. Luca is elke donateur ontzettend dankbaar. En wijst erop dat je ook komende maand nog geld kunt overmaken.
Wil je alsnog doneren aan Luca's actie? Klik dan hier.