DIEFSTAL

Bronzen beeld van Oma van der Poel gestolen: 'Het is gewoon van de muur gerukt'

Het beeldje aan de Mathenesserdijk
Het beeldje aan de Mathenesserdijk © Privéfoto
Nabestaanden van de in 2013 overleden Oma van der Poel zijn er kapot van. Het bronzen beeld dat Rotterdamse op 80-jarige leeftijd kreeg ter ere van haar jarenlange inzet voor kwetsbare kinderen is gestolen. Haar dochter Marlies van der Poel is er behoorlijk ontdaan van. "Het moet terug!"
Marlies ontdekte onlangs dat het beeld was gestolen. "Als je de dijk afloopt, wandel je zo tegen haar woning aan en zie je direct het beeldje hangen." Afgelopen weekend zag ze dat het bronzen aandenken aan haar moeder weg is. "Ik ben toen dichterbij gaan kijken, maar het was echt weg. Je zag alleen zes gaten in de muur. Het is er gewoon afgerukt."
Oma van der Poel
Oma van der Poel © Rijnmond
In Rotterdamse wijk Spangen is Oma van der Poel nog steeds een begrip. De oud-bewoner van de Mathenesserdijk ving 55 jaar lang kwetsbare kinderen op in haar woning. Het beeldje is een eerbetoon aan haar levenswerk, vertelt Marlies. Dat iemand dit mee zou willen nemen, begrijpt ze niet. "Ik dacht: waarom? Waarom moet dit beeldje van mijn moeder worden meegenomen?"

Waardevol eerbetoon

Voor haar Marlies is het glashelder: het eerbetoon moet terug naar de Mathenesserdijk. "Voor ons en voor de kinderen uit de buurt die ze heeft opgenomen", zegt ze. "Dat beeldje is meer waard voor ons dan voor degene die het meegenomen heeft."
Marlies gaat dinsdag aangifte doen van diefstal. "Maar ik hoop ook dat mensen om zich heen kijken of het terugbrengen."
Zo ziet de plek waar het beeldje hing er nu uit
Zo ziet de plek waar het beeldje hing er nu uit © Privéfoto