RAMADAN

Feyenoorders organiseren iftar voor mensen uit de wijk: 'Je ziet ze altijd op tv’

Feyenoorder Kökçü is tevreden over de iftar
Feyenoorder Kökçü is tevreden over de iftar © Rijnmond
Bijna honderd Rotterdammers die een zetje in de rug nodig hebben, schuiven maandagavond in het Maasgebouw aan bij de iftar die is georganiseerd door Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü en zijn teamgenoten Oussama Idrissi en Mohamed Taabouni. “Je ziet ze altijd op tv. Het is indrukwekkend want je maakt dit nooit mee!”
De helft van de deelnemers kijkt verwachtingsvol op de smartphone. Is het al tijd om te eten? Om 20:49 uur gaat de zon onder en mogen moslims het vasten breken.
Door de luidsprekers klinkt een gebed. Kökcü schenkt water in de glazen van Idrissi en Taabouni. Ze beginnen met dadels en melk. De Iftar is begonnen.
De kiem voor deze avond is gelegd in huize Kökcü. “Ik had het thuis met mijn vader erover waar we een iftar konden organiseren. Toen had ik het idee om samen met spelers Idrissi en Taabouni om het bij Feyenoord te houden”, vertelt de  aanvoerder van het team dat afstevent op de landstitel. Dat hij onverminderd populair is, blijkt uit de vele foto’s die met hem gemaakt worden.
Samen met Feyenoorders Kökçü, Idrissi en Taabouni aan tafel voor de iftar

'Het geeft aan hoe mooi deze club is'

De gasten in de chique Gerard Kerkum Boardroom, op de eerste etage van het Maasgebouw naast De Kuip, kunnen eten. Op de tafels staan brood, couscous en soep. Het hoofdmenu bestaat uit kip of vis.
Ook Feyenoord-directeur Dennis te Kloese en Faouzi Achbar eten mee. De wethouder Welzijn nodigt in zijn speech de zaal nu al uit voor een iftar volgend jaar op het stadhuis aan de Coolsingel.
“Een bijzondere maand”, noemt Oussama Idrissi de ramadan. “We proberen om een betere versie van onszelf te worden in deze periode. Ik haal er veel voldoening uit.”
Hij heeft meer dan lof voor Feyenoord. “Het geeft aan hoe mooi deze club is en midden in de samenleving staat. Het is mooi om te zien dat de spelersgroep en directie het omarmd hebben en dat de medewerkers keihard hun best hebben gedaan om dit voor elkaar te krijgen.”
De iftar is de maaltijd die moslims tijdens de vastenmaand ramadan direct na zonsondergang nuttigen. Tijdens ramadan eten en drinken moslims niets tussen dageraad (ruim voor zonsopkomst) en zonsondergang. Het vasten werd volgens overleveringen door de profeet Mohammed gebroken na zonsondergang met een oneven aantal dadels en een glas melk. Veel moslims volgen dit voorbeeld. Vervolgens wordt het avondgebed gebeden en beginnen de vastende moslims aan de iftar. In de volgorde waarin dit gebeurt en wat men eet bestaan culturele verschillen. Bron: Wikipedia

'Het eten was heerlijk'

Aan een tafel zitten drie kinderen van Sterrenschool de Globetrotter, een basisschool uit de Afrikaanderbuurt. Afnan, Waleed en Mesut hebben net het hoofdgerecht op en wachten op het toetje. Alle drie vinden ze het bijzonder dat ze samen met de Feyenoorders de iftar mogen meemaken.
En dan is het tijd voor het toetje: baklava. Mesut neemt een hap. Hij is fan van de drie spelers. “Je ziet ze altijd op tv. Het is indrukwekkend want je maakt dit nooit mee!"
De genodigden zijn uitgekozen door scholen en welzijnsorganisaties uit de wijk. Bassam Sallam woont met zijn vrouw en 6-jarige zoontje in Vreewijk. Ze zijn vluchtelingen uit Jemen. Hij spreekt Engels en is nu een jaar in Nederland. Sinds november wonen ze in Rotterdam. Hij is uitgenodigd door de school van zijn zoon. “Het eten was heerlijk. Om dit te eten met mensen met een groot hart maakt het bijzonder.”
Eén Nederlands woord kent Bassam ondertussen al: ‘aardig’. "Het is aardig dat we zijn uitgenodigd voor deze gelegenheid.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl