MARATHON ROTTERDAM

Marathon krijgt voor Nelleke absurde wending na hartstilstand deelnemer: 'Ik dacht eerst dat het kramp was'

Nelleke Baldé hielp tijdens de marathon een loper die een hartstilstand kreeg
Nelleke Baldé hielp tijdens de marathon een loper die een hartstilstand kreeg © Nelleke Baldé
Ze had een goede voorbereiding, een persoonlijk record zat er absoluut in. Maar de Marathon Rotterdam kreeg afgelopen zondag voor hardloper Nelleke Baldé uit Grijpskerke in Zeeland een absurde wending. Voor haar neus zakte een deelnemer met een hartstilstand in elkaar. Mede door het adequate handelen van Baldé, kon het leven van de hardloper gered worden.
Het incident gebeurde nadat Nelleke 25 kilometer had gelopen: "Je verwacht het niet, ik dacht eerst dat het iemand met kramp was. Hij zakte in slow motion elkaar, dus dan ga je maar helpen. Ik moest snel schakelen," vertelt Nelleke aan Omroep Zeeland.

Niet meer warm

"Ik voelde geen hartslag. Ik heb toen geroepen naar het publiek. Daar was gelukkig een dokter bij." "Ik had daarna niet veel zin meer om te lopen. Ze hebben me overgehaald om nog een stukje te rennen." Nelleke had te lang stilgestaan om weer op temperatuur te komen. Ze was blauw van de kou: "Ik werd niet meer warm, dus ben na 30 kilometer uitgestapt. Ik wilde naar huis."
Ze hoorde 's avonds dat de hardloper het had overleefd. Volgend jaar wil Baldé weer meedoen met de Marathon Rotterdam. De komende periode gaat ze zich richten op triatlons.