nieuws

Griepgolf treft ook andere regionale ziekenhuizen

Ook andere ziekenhuizen in de regio staan onder druk door de aanhoudende griepgolf. Het Dordtse Albert Schweitzer ziekenhuis heeft afgelopen weken meerdere keren een korte opnamestop moeten afkondigen voor de spoedeisende hulp. Bovendien zijn een aantal grote operaties uitgesteld.
Vrijdagmorgen werd bekend dat het Franciscus Gasthuis in Rotterdam en het Franciscus Vlietland in Schiedam geplande operaties moeten gaan uitstellen. De ziekenhuizen hebben niet alleen te maken met ziek personeel, maar ook met overvolle afdelingen. Vooral ouderen komen in het ziekenhuis terecht met zware longontstekingen als gevolg van griep.
Het Albert Schweitzer ziekenhuis moest afgelopen weken een aantal keer patiënten weigeren voor de spoedeisende hulp, omdat ze niet konden doorstromen naar een verpleegafdeling. Woordvoerder Frank van den Elsen: "'Vaak beginnen we de dag al met een vol beddenhuis. Rond vier uur ’s middags zijn de bedden die vertrekkende patiënten achterlaten alweer bezet."
Ook zijn er veel zieke verpleegkundigen in Dordrecht: "De spoedeisende hulp en intensive care draaien op dit moment op de minimale personele bezetting. Ook de verpleegafdelingen hebben het zwaar. We leven bij de dag en hebben het geluk dat we het nu net nog kunnen rondbreien", zegt Van den Elsen.
Ook het Ikazia in Rotterdam-Zuid zegt per dagdeel te moeten beoordelen of er maatregelen moeten worden genomen. "Het spant erom", zegt Marly Oosterwijk van het Ikazia. "De druk is hoog en er wordt op dit moment erg veel van het personeel gevraagd. Het is iedere dag weer de vraag of we het wel gaan redden."
In het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland zijn de problemen ook merkbaar. "De druk op de bedden is enorm", zegt Paul van der Velden. "Al twee, drie maanden zijn onze bedden honderd procent bezet. Dat komt door de griep, maar ook door een groeiend tekort aan bedden in de hele regio. Daar maken we ons zorgen over. Mensen moeten bij ons zelfs op bedden van de eerste hulp slapen. Andere plekken hebben we niet meer. Daar kun je wel op slapen, maar daar is alles mee gezegd. Het is behelpen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl