Milieuactivisten gearresteerd bij kolenoverslag EMO

De groep milieuactivisten die vrijdag kolenoverslag EMO in de Rotterdamse haven heeft bezet, is opgepakt. Er zijn 22 activisten gearresteerd voor lokaalvredebreuk. Zij krijgen volgens de politie een boete.

"Een deel van de actievoerders heeft zich op het terrein vastgeketend, ze kunnen niet zomaar worden losgemaakt", zei woordvoerder Egbert vrijdagochtend bij de start van de actie. "We zijn hier voorlopig nog niet weg."

"We willen deze klimaatverwoestende kolenoverslag stoppen. De kolenoverslag is voor vijfentwintig jaar verlengd. Dat had nooit mogen gebeuren. Wij roepen het havenbedrijf op om ons dit contract te laten zien en het vervolgens te verscheuren."

Doordat de activisten vastgeketend zitten, liggen de transportbanden volgens Egbert stil. "Zolang wij hier zitten, gaan er in ieder geval geen nieuwe kolen naar het achterland."

Vrijdagmiddag om 13:00 uur demonstreert het Rotterdams Klimaat Initiatief ook tegen de contractverlenging van de kolenoverslag van de EMO. Lokale politici en burgers lopen dan gezamenlijk van het stadhuis in Rotterdam naar Havenbedrijf Rotterdam.

Zij roepen het havenbedrijf op om de Rotterdamse haven uiterlijk in 2025 kolenvrij te maken. EMO was niet bereikbaar voor commentaar. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam Rotterdamse Haven
Deel dit artikel: